Eğitim Sitesi

Parmaklık Nedir? Parmaklık Hakkında Kısaca Bilgi

Parmaklık Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Parmaklık:

Merdiven, balkon, bina içi bölmelerinde, kapı, köprü ve benzeri yerlerde güvenlik amacıyla konulan ve düşmeyi önleyen elemanlara parmaklık denir.

 

Okçuluk Terimi Olarak Parmaklık:

Deri veya kauçuktan yapılan,ayarlı kirişi tutan parmaklara takılan araç.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Başsedir: Eski Türk odalarında, başköşelerde bulunan üzeri minderli sedir.

    Epoksi: Epoksi, suya, asitlere ve alkaliye dirençli, zaman içerisinde bu direncini yitirmeyen, yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. Çatlağa doldurulmuş epoksi yapıştırıcısı, çatlağın yarattığı süreksizlik ortamını sürekli duruma dönüştürür, çatlağın her iki tarafını çatlak boyunca sürekli olarak birbirine bağlar ve gerilme birikimlerini önler. Cam veya karbon elyaf ile epoksi birlikteliği mükemmel mekanik dayanıklılığa sahiptir. Bu yüzden uzay ve havacılık teknolojilerinde ve denizcilik alanında çok kullanılır. Genellikle iki bileşenli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı halden katı hale geçer ve bir iki hafta içinde kürlenerek nihai sertliğe ulaşır. Epoksi, inşaat alanında da çok yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Çatlakların doldurulmasında, sonradan betonun içine eklenecek çelik donatıların yerleştirilmesinde (filiz ekimi) kullanılır. Betonarme içine ekilen donatılar için çekme mukavemetleri oldukça yüksektir. Epoksi, ayrıca boya veya astar olarak da uygulanmaktadır. Epoksi; endüstriyel üretim tesisleri, gıda üretim tesisleri, tekstil fabrikaları, ilaç fabrikaları, entegre büyükbaş hayvan çiftlikleri süt sağım ve sağmal üniteleri, hastaneler, okullar, elektrik santralleri, depolar, yükleme boşaltma alanları, montaj alanları, oto galeri, gösteri alanları, boyahane ve bakım üniteleri, otoparklar, servis alanları ve benzeri tesislerde, betonun aşınma, darbe ve kimyasal dayanımını arttırmasından ötürü zemin kaplaması olarak da da kullanılmaktadır. Kaplanmış alanların, tozumazlığın artması, çeşitli sıvıların emiliminin ortadan kalkması, kolay temizlenebilmesi ve bakteri oluşumunun engellenmesinden dolayı hijyen standartları yükselir.

    Katlamalı Kapı: Geniş açıklıkların örtülmesi için elverişli kapılardır. Kanatlar, katlama ve sürme hareketini birlikte yaparlar. Ya bir duvar tarafına ya da her iki tarafına açılarak, katlanmış halde toplanırlar.

    Alt Yüklenici: Ana yüklenici ile sözleşme yapan yüklenicidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü