Eğitim Sitesi

Parçalı Güneş Tutulması Nedir? Parçalı Güneş Tutulması Hakkında Kısaca Bilgi

Parçalı Güneş Tutulması Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Parçalı Güneş Tutulması:

Güneş tekerinin yalnız bir parçası üstüne Ay gölgesinin düşmesi sonucu görülen gün tutulması.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Parçalı Güneş Tutulması:

Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir.
Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Nova: Parlaklığı birden bire artan (on - onüç kadir) ve maksimuma ulaştıktan sonra parlaklığı yavaş yavaş azalan değişen yıldız.

    Astronomi Birimi: Dünya ve Güneş merkezi arasındaki ortalama uzaklıktır. Kısaca AB ile gösterilir (Yaklaşık 150 milyon km)

    Uzaklık Modülü: Bir gök cisminin salt parlaklığı M ile görünen parlaklığı m arasındaki fark; bu fark cismin bizden olan r uzaklığının ölçüsüdür.

    Arayıcı: İstenilen yıldızı teleskop içine getirebilmek için büyük teleskoplara koşut olarak bağlı, görüş alanı geniş olan küçük teleskop.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü