Eğitim Sitesi

Parazitizm (Parazitlik ) (+/-) Nedir? Parazitizm (Parazitlik ) (+/-) Hakkında Kısaca Bilgi

Parazitizm (Parazitlik ) (+/-) Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Parazitizm (Parazitlik ) (+/-):

Parazitizm (Parazitlik ) (+/-)Birlikte yaşayan iki canlıdan biri birliktelikten yararlanırken diğeri zarar görür. Yarar sağlayan canlıya parazit (asalak) zarar gören canlıya konak canlı denir.

1. Tek Hücreli Parazitler: Virüsler, sıtma mikrobu (Plazmodyum) gibi.

2. Hayvansal Parazitler:
A) Dış Parazit : Bit, pire, kene gibi hareket organı ve sindirim enzimi olan parazitlerdir.

B) İç Parazit: Tenya kıl kurdu gibi hareket organı, sindirim enzimi olmayan, sadece sindirilmiş besinleri (glikoz, a.a ) kullanabilen parazitlerdir. Bu nedenle konak canlının sindirim sisteminde yaşamını sürdürebilir.

3. Bitkisel Parazitler:
A) Yarı Parazit: Özel emeçleri ile konak canlının odun borularından su ve mineral alarak fotosentez yapabilen bitkilerdir. Örnek: Ökse otu

B) Tam Parazit: Emeçleri ile konak bitkinin soymuk borularından organik besin alan, renksiz, fotosentez yapamayan bitkilerdir. Örnek: Küsküt

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Gastrin: Mide özsuyunun salgılanmasını uyaran ve mideden salgılanan bir peptit hormonu.

    Çaprazlama: Eşeyli üreyen canlılarda, erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleştirilmesiyle yavru bireyler elde edilmesi olayına çaprazlama denir.dersimiz.com Çaprazlama yapılmasının sebebi, karakterleri oluşturan allel genlerin yarısının dişiden (yumurta) ve yarısının da erkekten (sperm) alınmasıdır.

    Pektin: 1. Özellikle bitki hücrelerinin duvarında bulunan büyük moleküllü karbonhidrat karışımı maddeler. 2. Özellikle bitki hücrelerinin orta lamelinde bulunan büyük moleküllü, karbonhidrat karışımı maddeler.

    Peroksizomlar: Oksidaz enzimi içerir. Hücre için zararlı maddeleri oksitleyerek zararsız hâle getirir. Peroksizomların sayıları, karaciğer ve böbrek hücrelerinde çoktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü