Eğitim Sitesi

Parazit Nedir? Parazit Hakkında Kısaca Bilgi

Parazit Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Parazit:

Bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar verebilen organizmalardır.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Parazit:

1. Canlı bir organizmanın üzerinde veya içerisinde, beslenmesini bu organizmadan sağlayarak yaşayan ve organizmaya zarar veren canlı, asalak.

2. Hayatının bir kısmında ya da tüm hayatı boyunca kendinden büyük bir canlının üzerinde veya içinde yaşayan, orada gelişip çoğalabilen ve daima zarar veren canlılardır. Yunancada Parasitos (para=yanında, sitos=besin) kelimesinden gelmektedir.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Parazit:

1. Canlı bir organizmanın üzerinde veya içerisinde organizmanın zararına yaşayan bitki veya hayvan, asalak. İnsanların, hayvanların ve bitkilerin üzerinde veya içerisinde bu canlıların aleyhine yaşayan canlılar. Kimi yazarlar bakteri ve virüsleri da parazit olarak ifade etmektedirler.

2. Bakışımlı ikizlerden eksik gelişen ve daha küçük kalmış yavru, dölüt içinde dölüt. Normal gelişim gösteren ikize sıkı bir biçimde yapışmış ve normal yavrunun içine girmiş olarak bulunur.

 

Biyoloji Terimi Olarak Parazit:

1. Bir canlıya bağımlı olarak yaşayan ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar veren organizma.

2. Başka türden bir canlının içinde veya üzerinde, kendisine besin veya barınak sağlayacak şekilde ancak aynı zamanda da diğer canlıya da zarar verecek şekilde yaşayan organizma, asalak.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Şehir Cereyanı: Değeri 220 volt olan elektrik akımı.

    Derin Dondurucu: 1. Bozulabilecek yiyecekleri niteliklerini bozmadan çok düşük ısılarda dondurarak uzun süre saklamak için kullanılan buzdolabı. 2. Besinleri bozulmadan uzun süre saklayan kapaklı dolap.

    Dalak: Omurgalı hayvanlarda lenfositlerin farklılaştığı ve alyuvarların parçalandığı, kan damarlarının bol olduğu lenfoid organlardan biri.

    Devre: Üreteç, iletken ve dirençten oluşan düzenek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü