Eğitim Sitesi

Paralaks Nedir? Paralaks Hakkında Kısaca Bilgi

Paralaks Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Paralaks:

Stereomodelde eşlenik nesnelerin ya iki ölçü markasının farklı konumda olması nedeniyle oluşan aykırılık, çakışmama, çakışmama büyüklüğü.

 

Denizcilik Terimi Olarak Paralaks:

Hakiki ufuk ile hissi ufuktan ölçülen irtifalar arasındaki fark. 

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Paralaks:

Telemetreli fotoğraf makinelerinde, bakaçtan alınan görüntü ile objektiften film yüzeyine yansıyan görüntü arasındaki açı farkı. Bu tip hata 35 mm. lik refleks makinelerde oluşmaz.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Paralaks:

Bir nesnenin, gözlemcinin hareketine bağlı olarak yer değiştiriyor görünmesi.

 

    Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

    Yükseklik Oranı: Hava fotogrametrisinde ölçülen yüksekliklerin doğruluğu ve duyarlığı ile doğrudan ilgili olan, baz uzunluğunun uçuş yüksekliğine oranı.

    Köşe Yansıtıcısı: Radar dalgalarını geriye daha iyi yansıtabilen, iki veya daha fazla yansıtma yüzeyinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bina köşeleri gibi doğal, ya da yapay yansıtıcı.

    Aktif Algılayıcı: Elektromagnetik enerji gönderen, nesne düzeyinden geriye yansımaları kaydederek görüntü oluşturan algılayıcı türü, aktif algılayıcı sistem.

    Dönüklük: Kameranın, ya da fotoğraf koordinat sisteminin nesne koordinat sistemi eksenlerinin çevrelerinde döndürülmesi ile oluşan duruma karşılık gelen dönük eksen durumu ve bu durumu gösteren açısal büyüklük.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü