Eğitim Sitesi

Para Nedir? Para Hakkında Kısaca Bilgi

Para Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Para:

Mal ve hizmetlerin fiyatını belirleyen değişim aracı ve değer ölçüsü olarak kullanılan kıymetli kağıt ya da madenlere para denir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Para:

Mal ve hizmetlerin değişim aracı. Ekonomide madeni, banknot para birimlerinin yanı sıra vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da para unsurları içinde sayılır. Değişim aracı, değer ölçütü ve saklama işlevi vardır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları da para benzeri olarak değerlendirilir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Para:

Karşılığında mal ve hizmet almaya, vermeye ve bunların ekonomik değerlerini takas etmeye yarayan, üzerinde rakamsal değerler taşıyan özel kâğıttan ya da metalden yapılmış değerlerdir. Parayı milattan önce Lidya'lılar bulmuştur. Çağlar boyunca para, az bulunan maddelerden yapılmıştır. Altın karşılığı para kullanan bir devlet ne kadar para basarsa Merkez bankasına o değerde altın stoklaması veya koyması lazımdır.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Para:

Yanında, yan. Örnek (Para-aortik aortun yanında)

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Piramidal: Piramit biçiminde olan.

    Toplumsal Değer: İyi, kötü, doğru, yanlış, güzel, çirkin gibi toplumların beğenilerinden kaynaklanan ve onları yansıtan ölçüt.

    Kontrol: 1- Bir deneyde bağımlı değişkeni etkileyebilecek karıştırıcı değişkenlerin çeşitli tekniklerle kontrol edilmesi. 2- Deneyde bağımsız değişkenin uygulanmadığı, ancak bağımlı değişkene ilişkin davranışın gözlendiği grup. 3- Araştırmalarda kullanılan araçların işlevsellik ve doğruluğunun belirlenmesi.

    Rasyonalizm: Hakikatin ölçütünü duyularda değil, düşünmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Akılcılık, usçuluk.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü