Eğitim Sitesi

Para Arzı Nedir? Para Arzı Hakkında Kısaca Bilgi

Para Arzı Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Para Arzı:

Para stoku anlamında da kullanılır. Belirli bir anda ekonomide dolaşımda bulunan ve para(madeni para, kağıt para ve çek hesabı) olarak kullanılan araçların toplamıdır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Özkaynak Verimliliği: Bir şirketin özkaynağını kullanarak oluşturduğu net kar rakamını gösterir.

    FED (Federal Reserve Bank): ABD Merkez Bankası. Ülkenin parasal istikrarını korumak amacıyla 23 aralık 1913 yılında Kongre'nin çıkardığı bir yasayla kurulmuştur. Uzun yıllar, özellikle tarım sektöründeki kredi talebini düzenleme işlevi görmüş ancak büyük buhran sırasında sistemin ciddi bir krizi kaldıramayacak güçte olduğunun ortaya çıkmasının ardından Başkan Roosevelt 1935 yılında bugünkü anlamında modern merkez bankasını kurarak onu geniş yetkilerle donatmıştır.

    Sabit Kur Rejimi: Ulusal bir paranın yabancı bir para veya paralardan oluşan bir sepet değerine sabitlendiği ve bu değerin sürmesinin para otoritesi tarafından bazen açık bazen de zımni olarak garanti edildiği sistemlerdir. Ulusal paranın değeri önceden belirlendiğinden o andaki arz talep koşullarını yansıtmaz. (Fixed Exchange Rate Regime)

    Mahsup: Üyelerin, bir piyasadan doğan alacaklarını talimatları doğrultusunda diğer bir piyasa işleminden doğan borçlarını ödemede kullanabilmeleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü