Eğitim Sitesi

Panyol Tahtası Nedir? Panyol Tahtası Hakkında Kısaca Bilgi

Panyol Tahtası Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Panyol Tahtası:

Gemi ambarlarında bulunan dökme hububatın denizli havalarda kaymasını önlemek maksadıyla ambarlara konulan tahtalar. Yeni hububat nakliye gemilerinde panyol tahtası yerine sabit sac levhalar kullanılmaktadır. 

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Keç: Bir yavlın tersine mizana direği dümenin önünde olan çift direkli yelkenli tekne.

    Vinç: Gemiye yük alıp vermede kullanılan, ambar ağızlarına yakın olarak konmuş hidrolik - elektirk veya istimle açılan makineler. Yelken teknelerinde, özellikle ıskota ve diğer halat germek için kullanılan mekanik düzenekli, el, elektrik veya hidrolik güçle çalışan düzenek. 

    Demirler: Denize zincir ve halatlar vasıtasıyla atılarak gemileri ve diğer vasıtaları olduğu yerde tutan malzemelere demir denir. Bir demir şu kısımlardan meydana gelir; DENİZCİLİK VE GEMİCİLİKTE DEMİRİN KISIMLARI : ANELE : Demirin, gemi ile ilişkisini sağlayan, zincirin kilitlendiği, demir bedeninin gemi tarafındaki son kısmıdır. BEDEN : Demirin temelini teşkil eden orta kısımdır. ÇİPO : Atıldığında tırnakların dibe saplanması için tırnakları dibe saplayacak hareketi sağlayan kısımdır. ASKI MAPASI : Demirin ağırlık merkezine konmuş kuvvetli bir mapadır. Demir bu mapadan kaldırılarak istenilen bir yere düzgün bir şekilde oturtulması temin edilmiş olur. KOLLAR : Demirin tutma yeteneğini sağlayan dibe saplanan kısımdır. TIRNAK : Kolların son kısmında geniş yüzeyli ve ucu sivri olan kısımdır. Deniz dibine düşen demirin bu kısmı dibe saplanarak geminin istenilen mevkide, her türlü şartlarda tehlikesizce yatmasını sağlar. GAGA : Tırnakların sivri olan uç kısımlarına denir. Demirin dibe saplanmasına yardımcı olur. MEME : İki kolu bedene bağlayan kısımdır * Demirlerin bakım ve tutumu : Hangi tip demir olursa olsun deniz dibinden vira edildiğinde bol su ile çamurlu kısımları yıkanır. Zamanla pas yapan kısımları ise raspa yapılıp, tel fırça ile fırçalandıktan sonra boyanmalıdır.

    Poyraz: Kuzey-doğudan esen rüzgar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü