Eğitim Sitesi

Pantomim Nedir? Pantomim Hakkında Kısaca Bilgi

Pantomim Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Pantomim:

"Her şeyi öykünen" anlamına gelir. Düşünceleri, duyguları sözsüz olarak çoğu kez koro ya da müzik eşliğinde, dansla ya da haraketle ve yüz anlatımı ile yansıtmayı amaç edinen oyun türü.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Artikülasyon: Boğumlama.

    Entremes: 17. yüzyıl İspanyol tiyatrosunun bir oyun türü. Şenliklerde tek perdelik, güldürülü oyun olarak; çokperdelik oyunlarda ise, içerikle ilgili olmayan, ara oyun olarak oynanan Entremes, İspanyol tiyatrosunun başlıca oyun biçimi olarak yer almıştır.

    Dramaturji: 1- Uygulamalı ve yapımsal Dramaturji; dramaturgun gerçekleştirdiği etkinlik, dramaturgluk uğraşı; bir oyunun dramaturg ile yönetmenin işbirliği içinde sahnelenmesi tüm sahneleme süreci yöntemsel çalışması, "kuramsal sahneleme". 2- Kuramsal Dramaturji; kavramsal olarak Lessing tarafından ortaya atıldığı biçimde, drama yapıtlarının, oyunların iç yasalarını, ana kurallarını, oyun yapısı ilkelerini ortaya koyan drama sanatı bilgisi, drama sanatı ve tekniği kuramı. 3- Drama yapıtı üretme, oyun yazma; drama yapıtı oluşturma ilkeleri. Bu anlamda Dramaturji kavramı, drama tarihi kavramıyla olduğu kadar, drama kuramı kavramıyla da örtüşür.

    Akşam Yönetmeni: Teknik sürecinin düzenlenmesinden farklı olarak yardımcı yönetmenin yetkili olduğu sanatsal-örgütsel hazırlık ve tek kişilik temsilin kontrolü. Akşam yönetmeni tüm provalarda hazır bulunan ve bu yüzden oyun düzeninin sanatsal icaplarını ve güçlüklerini en küçük ayrıntısına kadar bilen yardımcı yönetmendir. Özel bir “rejiyolog”dan itibaren akşam temsilini sık sık takip eder ve prömiyerde akşam temsilinin sanatsal yönünden sorumludur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü