Eğitim Sitesi

Palmet Nedir? Palmet Hakkında Kısaca Bilgi

Palmet Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Palmet:

1. İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma(el) sözcüğünden alır.

2. Bir orta eksenin her iki yanında simetrik olarak düzenlenmiş yelpaze gibi birbirinden ayrı duran yapraklardan oluşan bitkisel bezeme öğesi.

3. Bir sapın iki tarafında simetrik olarak sıralanmış uzunca yapraklardan oluşan üsluplaştırılmış bitkisel bezeme ögesi.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Palmet:

Bir sapın iki tarafında uzanan yapraklardan oluşan süsleme. Palmiye dalı, yelpaze şeklinde kabartma desen.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Palmet:

İlkçağ sanatından beri kullanılan bir bezeme motifi. Dilimli simetrik yaprak şeklinde olup, adını Yunanca palma = el sözcüğünden alır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Divani: Türklere özgü hareketli ve girift bir yazı üslubudur. Harfler ve sözcükler birbirlerine kaynaşmıştır.

    Seramik: 1- Çini. Keramik. Killerin, suyla karıştırıldıklarında, plastik özellikleri olan, kolayca biçimlendirilebilen bir hamura dönüşme, pişirildikten sonra da sert, sağlam, değişmez bir yapı kazanma özelliklerine dayalı çömlek üretme sanatı. 2- Hammaddesi kil olan elde kalıpta veya tornada biçimlendirilmiş ve fırınlanmış her tür eşya. 3- Yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek gibi el sanatı ürünleri.

    Müderris: Eskiden medresede öğretmen, sonraları profesör anlamında kullanılmıştır.

    Gerçeküstücülük (Sürrealizm): Doğanın mantıksal görüntüsünü değil insanın bilinçaltında ve rüyalarındaki dünyasını göstermek isteyen sanat akımı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü