Eğitim Sitesi

Öznelcilik(Subjektiflik) Nedir? Öznelcilik(Subjektiflik) Hakkında Kısaca Bilgi

Öznelcilik(Subjektiflik) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Öznelcilik(Subjektiflik):

Ferdin merkeze alınması.Bireysel olan.Bireye ait olan fikir.Fikrin işe karışması.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Hermeneutik: Palmer (2003)'a göre, hermeneutik kavramı Yunanca bir fiil olan ve genellikle "yorumlamak" olarak tercüme edilen "hermeneuein" den ve isim olarak da "yorum" anlamındaki "hermeneia" dan gelmektedir. Hermeneuein ve hermeneia kavramları antik çağlardan günümüze kadar gelebilen birçok metin içerisinde değişik kalıplarda gözükmektedir. Hermönetik (Hermeneutics) sözcüğü bir metnin içrek (ezoterik) anlamının bulunması, bir metnin asıl maksadının anlaşılması anlamlarında kullanılmaktadır ve yorum ilmi olarak kabul edilir. Dilthey (1999)’e göre; hermeneutik bilimi “yazılı eserlerin açıklanması sanatının öğretisidir ve hayati öneme sahip eserlerin açıklanmasında ortaya çıkan değişik yönelimler arasındaki savaştan, kuralları temellendirme gibi zorunlu bir ihtiyaçtan meydana çıkmıştır."

    Toplumsal Olay: İnsanlar arası ilişkilerden doğan, bir defada olup biten yeri ve zamanı belli toplumsal oluşumlara toplumsal olay denir. Örneğin, Ahmet ile Ayşe'nin evlenmesi, Türkiye'deki 1974 genel seçimi birer toplumsal olaydır.

    Epistemoloji (Bilgi Kuramı): 1- İnsan bilgisinin temel yapısını, özelliklerini, kaynağını ve sınırlarını inceleyen felsefe disiplinidir. 2- Bilginin ne olduğunu, bilginin kaynağını ve değerini konu alan felsefe dalı.

    Türe Özgü Davranış: Belli bir türe özgü olup başka bir türün özelliği olmayan davranış.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü