Eğitim Sitesi

Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG) Nedir? Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG) Hakkında Kısaca Bilgi

Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri (ÖKTG):

TÜFE'den bazı alt kalemlerin çıkarılması yoluyla ulaşılan endekslerdir. Para politikası çerçevesinde uygulanan politikaların etkinliğini ölçebilmek için TÜFE'den para politikasının kontrolü dışındaki kalemlerin dışlanması gerekmektedir. Ancak, enflasyona gelen şoklar dönemler itibarıyla farklı nitelikte olabileceği için, tek bir 'çekirdek enflasyon' göstergesinin para politikası denetiminde olmayan bütün unsurları dışlama olasılığı oldukça düşüktür. Bu nedenle çekirdek olarak adlandırılabilecek tek bir gösterge yerine farklı dışsal şokların ayrıştırılmasına yardımcı olabilecek şekilde belirlenen özel kapsamlı göstergeler kullanılmaktadır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH): Bir ulusal ekonomide belirli bir dönem içinde (genellikle bir takvim yılında), üretilen mal ve hizmet değerlerinin toplamıdır.

    Maksimum Lot: Hisse senedi bazında belirlenen ve alım satım sistemine limit fiyatlı emir olarak bir defada girilebilen en yüksek miktardır.

    Poliçe: Alacaklının, borçluya hitaben belli bir tarihte belli bir miktar parayı, üçüncü kişilere ya da onun havale edeceği bir kişiye, kayıtsız şartsız ödemesi için verdiği yazılı emir.

    Çek: 1- Para yerine kullanılan değerli kağıt; herhangi bir kredi kurumunda hesabı bulunan bir kimsenin özel işaretli bir matbu kağıtla, söz konusu kişiye ya da kağıda sahip kişiye yazılı miktar kadar para ödenmesine ilişkin verdiği yazılı emir, bir bankada ticari hesap açtırmış olan kimsenin gerek kendisine gerekse de başkasına ödeme kolaylığı gösteren yazılı talimat anlamına gelir. 2- Banka müşterisinin mevduat hesabından belli bir meblâğı bir başkasına aktarabilmesi için bankaya talimat ve yetki veren bir kambiyo senedi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü