Eğitim Sitesi

Oyun Nedir? Oyun Hakkında Kısaca Bilgi

Oyun Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Oyun:

1- Bir tiyatro sanatçısının sahnedeki oyunu.

2- Oynanmak üzere yazılmış tiyatro yapıtı.

 

Edebiyat Terimi Olarak Oyun:

Sahnede oynanmak amacıyla yazılmış yapıtlara verilen ad.

 

Tenis Terimi Olarak Oyun:

Bir oyuncunun veya çiftin rakipten en az iki puan önde olduğu durumda gerçekleşen ve 40'dan sonraki puanı alma durumu.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Konstrüktivist Tiyatro: İşçi sınıfının sanayileşme sürecindeki emeğini ve üretimini,çalışma tartımını ve devinimini anlatmak için Sovyet yönetmen Meyerhold tarafından ilk kez denenmiş, Vakhtangov, Tayrov gibi birçok genç kuşak yönetmen tarafından, belli farklılıklarla sürdürülmüş, tiyatralliği öne alan anlayış. Perdelerin çevre düzenlemesinin ve kulislerin olmadığı çıplak bir tiyatro sahnesinde bina yapımında kullanılan iskeleye benzeyen bir dekorda çeşitli yükseltiler, iskeleler, çarklar, eğik düzeyler, kuleler kullanılır. Bu atmosfere uygun olarak, Meyerhold, insanın dirimselliği ile mekaniğini birleştirme amacını güden konstrukvist anlayışı pekiştirmek amacıyla yeni bir oyunculuk estetiği zerinde durulmuştur.

    Bilgisayarlı Karartıcı: Bilgisayar yoluyla sahne ışıklarının saptandığı, gerçekleştirildiği ve denetlendiği elektronik karartıcı. Butür karatıcıların ilk evrelerinde kuşaklı ve delikli kartla çalışanları vardı. Şimdi doğrudan otomatik yada elle bilgisayar denetimli ışıklama yapılabilmektedir.

    Şarj: Yan rol. Genellikle de hizmetçi ve kurye gibi kısa ve yan roller, önemsiz görüldüğü için sözcük olarak küçümsenen bir anlama sahiptir. Şarj oyuncuları kendi küçük rollerine fazla sahip çıkarak karakteristik bir profil yaratmayı denerler ve böylece görevlerinin sınırlı oluşunu telafi ederler.

    Fasıl: Bölüm. Tiyatroda perde karşılığı kullanılmıştır. Karagöz oyununda belli bir olayın geçtiği bölüm. Osmanlı ve Arap tiyatrosunda oyunun bölümü, perde.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü