Eğitim Sitesi

Osteoporotik Kırıklar Nedir? Osteoporotik Kırıklar Hakkında Kısaca Bilgi

Osteoporotik Kırıklar Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Osteoporotik Kırıklar:

Osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemiğin mikro yapısında bozulma ve bunun sonucunda kemik kırık riskinin arttığı sistemik bir iskelet hastalıktır.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Abrasyon: Derinin yüzeysel katmanlarındaki lezyon.

    Kemoterapi: Kanserin ilaçlarla tedavisi. Genellikle birden fazla sayıda ilaç birlikte kullanılır. İlaçlar ağızdan veya serumla damardan verilir. Genelde bu ilaçlardan kötü hücrelerin yanında vücudün normal hücreleri de etkilendiğinden tedavinin aralıklı olarak (örneğin 4-6 haftada bir) uygulanması kuraldır. Yüksek doz kemoterapi dendiğinde daha çok kanser hücresi öldürebilmek amacıyla ilaçların normal (sağlıklı) kemik iliği kök hücrelerini de yok edebilecek derecede yüksek dozlarda kullanılması anlaşılır. Hastaları kemik iliği yetersizliğinden kurtarabilmek için böylesine yoğun bir kemoterapinin ardından mutlaka kök hücre nakli yapılmalıdır.

    Siroz: 1- Karaciğerin büyümesi veya işlevlerinin körelmesi ile ortaya çıkan bir hastalık. 2- Bir organda sertleşme ve nedbeleşme ile karakterize fibröz doku oluşumuna verilen isimdir. Ancak bu terim hemen her zaman karaciğerin görevini yapamamasıyla ilgili, kronik karaciğer iltihabı için kullanılır.

    Hematemez: Kan kusma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü