Eğitim Sitesi

Operet Nedir? Operet Hakkında Kısaca Bilgi

Operet Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Operet:

İçinde karşılıklı konuşmaların, şarkı ve dansların yer aldığı, hafif opera. Operetta (İt.).

 

Tiyatro Terimi Olarak Operet:

1. Eğlenceli ve hafif konular üzerine yazılıp bestelenmiş tiyatro eseridir.

2. Konuşmalı ve şarkılı bölümleri birbirini izleyen, kimi zaman parodi ya da yerginin de yer aldığı hafif, eğlendirici oyun.

 

Edebiyat Terimi Olarak Operet:

Seyirciyi eğlendirmek için gösterilen, konusunu daha çok gülünç olaylardan alan müzikli oyun.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Operet:

Yergi içerikli, konuşmalı ve şarkılı bölümleri birbirini izleyen hafif eğlenceli oyun.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Konservatuvar: Müzik, tiyatro ve bale öğretiminin yapıldığı okullar. İlk konservatuar Napoli'deki San Maria di Loretodur. Sonra Almanya'da da böyle bir okula ihtiyaç duyulmuş ve 1775'te Württemberg'de ilk konservatuvar kurulmuştur. Fransa'da ilk olarak 1795'te Paris'te kurulmuştur. Sonra bu okullar bir çok şubeye ayrılmış, şan ve bazı müzik aletleri için özel konservatuvarlar kurulmuştur. Dünyanın en büyük konservatuvarları ve açılış tarihleri şunlardır: Londra'da "Royal Academy of Music" (1823), "Bruxelles Şehir Konservatuvarı" (1830), İspanya'da "Maria Christina Konservatuvarı" (1830), Macaristan'da "Milli Konservatuvar" (1834), İsviçre'de "Genfer Konservatuvarı" (1836), Amerika'da "New England Konservatuvarı" (1953) ve "Musical College in Chicago" (1867).

    Uzunçalar: 33 devirli plak. Long play (İng.).

    Battaglia (İt.): Savaş müziği. Savaşı müzikle yansıtan yapıtlar.

    Kaval: İlk nefesli sazlardandır. Yurdumuzun her yerinde zevkle çalınıp dinlenen en hisli nefesli sazlarımızdandır. 30 ile 80 cm arasında çok çeşitli boyları vardır. Kamıştan, kemikten, ağaç ve metalden yapılır. En güzeli erik ağacından yapılan kavaldır. Kavallar dilli ve dilsiz olarak ikiye ayrılır. Üst yüzeyde 7 Altta 1 delik mevcuttur. Kavallarda 2,5-3 oktav ses sahaları vardır. Ayrıca her yarım ses için yapılmış kavallar vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü