Eğitim Sitesi

Oligarşi Nedir? Oligarşi Hakkında Kısaca Bilgi

Oligarşi Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Oligarşi:

Hakimiyetin bir gruba veya bir sınıfa ait olduğu devlet yönetim şekli.

 

Tarih Terimi Olarak Oligarşi:

Siyasal gücün birkaç kişiden oluşan küçük bir grubun elinde bulunduğu yönetim şeklidir. Zenginler iktidarı olarak da nitelendirilir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Oligarşi:

Siyasal gücün birkaç kişilik bir grubun elinde toplandığı yönetim, aristokrasinin daralmış biçimi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Oligarşi:

Devlet gücünün belli bir gruba, zümreye ait olması.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    İnayet: İbn-i Rüşd'e göre Yaradan'ın varlığına yönelik iki delilden biri inayettir. İnayet Delili; Tabiatta her şey insanla uyumludur. Ateş, hava, su ve toprak insan varlığına uygundur. Bu uygunluğu sağlayan varlık Yaratıcı'dır.

    Toplumsal Rol: Toplumun, belirli toplumsal statülerdeki kişilerden, yapmalarını beklediği davranışlara toplumsal rol denir. Örneğin toplum, doktorlardan, giyimlerinden hastalarıyla ilişkilerine varıncaya kadar belirli davranışlar bekler. Toplumun bireyden beklediği rollerle, bireyin gerçekleştirdiği roller arasında farklılıklar gözlenebilir. Farklı statülerin birbirleriyle olan ilişkileri rol pekişmesine ya da rol çatışmasına neden olabilmektedir.

    Niceleme Mantığı: Önermelerin niceleyicilerini de (her, bazı) sembolleştirip niceleyicileri de dikkate alarak denetlemeler yapan mantık alanı niceleme mantığıdır. Niceleme mantığına yüklemler mantığı da denir. Yüklemler mantığı önermeleri iç yapıları ile sembolleştirir.

    Nesnellik: Olaylara kişisel öğe ve etmenlerden etkilenmeden, öznel eğilimlerden bağımsız olarak ve önyargıların olumsuz etkisini işe karıştırmadan yaklaşma durumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü