Eğitim Sitesi

Oligarşi Nedir? Oligarşi Hakkında Kısaca Bilgi

Oligarşi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Oligarşi:

Siyasal gücün birkaç kişiden oluşan küçük bir grubun elinde bulunduğu yönetim şeklidir. Zenginler iktidarı olarak da nitelendirilir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Oligarşi:

Hakimiyetin bir gruba veya bir sınıfa ait olduğu devlet yönetim şekli.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Oligarşi:

Siyasal gücün birkaç kişilik bir grubun elinde toplandığı yönetim, aristokrasinin daralmış biçimi.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Oligarşi:

Devlet gücünün belli bir gruba, zümreye ait olması.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Çevgan: İki kale arasında çevgan adlı sopayla at üzerinde takım hâlinde oynanan eski bir Türk oyunu.

    Silâhdar (Silahtar): Osmanlılar döneminde padişah, sadrazam, vezir vb. devlet büyüklerinin silahlarına bakan ve koruyan kimse.

    Hürriyet Ve İtilaf Fırkası: 1911-1922 yıllarında Osmanlı Devleti'nde etkinlik gösteren İngiliz yanlısı, siyasal İslamcı bir partidir. İttihat ve Terakki Fırkası'na karşı 31 Mart Ayaklanması'nı çıkaran Ahrar Partisi'nin yerine kurulmuştur. 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra, Sulh ve Selamet-i Osmaniye Fırkası ile birleşerek iktidara geldi. Ulusal Mücadele'ye karşı Anlaşma Devletleri ile işbirliği yapmışlardır.

    Ortodoks: 1. Daha çok Doğu Avrupa'da yaygın olan ekseriyetle Rum ve Slav topluluklarının bağlı olduğu Hıristiyan mezhebi. Hıristiyanlıktaki üç büyük mezhepten birinin adı. (Bu mezhebin başı olan patrik, Fener Patrikhanesi'nde oturur. Diğer iki mezhep: Katoliklik ve Protestanlık) 2. Ortodoksluk Hristiyanlığın üç büyük mezhebinden biri. Ortodoks (Yunanca "orthos" doğru ve "doksa" inanç kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş "doğru inanç" anlamını ifade eder. "Doğu kilisesinin güttüğü mezhep, bu mezhebe uyan kişi" demektir. Ortodoksluk dışındaki diğer iki mezhep, Katoliklik ve Protestanlık'tır. Ortodoksluk 1054 yılında Roma'dan ayrılmıştır. Herhangi bir alanda geleneklere sıkı sıkıya bağlı olan, vahye ve meşru kilisenin kararlarına uygun doktrin ve düşüncelerin tümüne de Ortodoksluk adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü