Eğitim Sitesi

Olguculuk (pozitivizm) Nedir? Olguculuk (pozitivizm) Hakkında Kısaca Bilgi

Olguculuk (pozitivizm) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Olguculuk (pozitivizm):

Araştırmalarını olgulara, gerçeklere dayayan, fizik ötesi açıklamaları teorik olarak imkânsız, pratik olarak yararsız gören, deneyle denetlenemeyen soruları sözde soru olarak niteleyen felsefe öğretisi.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Kritisizm (Eleştiricilik): Kristizm, bilgi teorisine aklı inceleyerek yaklaşmaya çalışır. Bunun için de bilgiyi sağlamada aklın rolünü ve deneyin rolünü ayrı ayrı ele alarak rasyonalizmle empirizmi uzlaştırmak ister.

    Empati: Kişinin kendisini başka bir bilincin yerine koyarak söz konusu bilincin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, denemeksizin anlayabilmesi becerisi.

    Materyalizm: 1- Gerçekten var olan maddedir. Düşünce ve ruh maddenin ürünüdür. 2- Yalnızca maddenin gerçek olduğunu, madde ve maddenin değişimleri dışında hiçbir şeyin var olmadığını öne süren görüş.

    Toplumsal Statü: Bireyin toplum içinde işgal ettiği mevkie (konum) statü denir. Başka bir deyişle statü, bireye toplum içinde hak ve sorumluluklar yükleyen konumdur (mevkidir). Birey toplum içerisinde birçok statüye sahiptir. Örneğin sizler; öğrenci, kardeş, dayı, amca, arkadaş, yurttaş statülerinden bir kaçına ya da hepsine sahip olabilirsiniz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü