Eğitim Sitesi

Odak Uzaklığı Nedir? Odak Uzaklığı Hakkında Kısaca Bilgi

Odak Uzaklığı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

1- Odak uzaklığı = Açıklık (mm) * Odak Oranı olarak tanımlanabilir. Ya da mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına kadar olan uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzun olan teleskopların gücü daha fazla olup, elde edilen görüntüde daha büyüktür.

2- Bir optik düzenekte ayna veya mercekle görüntünün oluştuğu odak noktası arasındaki uzaklık.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

Merceğin optik merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklıktır. Odak uzaklığı, objektifin büyütme oranı ile kapsadığı alanı belirlemektedir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Batmayan Yıldız: Günlük hareketinde ufkun altına inmeyen yıldız.

    İkili Yıldız: Birbirine kütleçekimiyle bağlı, iki yıldızdan oluşan sistem.

    Gök Taşı: Gökyüzünden Yer'e düşüen her türlü taş.

    Astronomi Uyduları: Astronomi uyduları, uzayda seyreden büyük teleskoplardır. Yörüngesi Dünya üzerinde olduğundan görüntülerinde Dünya'yı çevreleyen gazların belirsizleştirici etkisi ve uydunun kızıl ötesi görüntüleme ekipmanı sayesinde Dünya ısısının olumsuz etkileri gözlenemez. Bu sebeplerden astronomi uyduları uzayı yeryüzündeki benzer güçteki bir teleskopa oranla on kat daha iyi görür. Astronomi uyduları; yıldız haritalarının oluşturulması, gizemli olguların incelenmesi (kara delikler vb.), güneş sistemindeki gezegen görüntülerinin çekilmesi, gezegenlerin yüzey haritalarının çıkarılması uygulamalarında kullanılır. Bu tip uydular verileri Dünya yörüngelerinden toplamaları sebebiyle uzay araştırma uydularından farklıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü