Eğitim Sitesi

Ocaklı Nedir? Ocaklı Hakkında Kısaca Bilgi

Ocaklı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ocaklı:

Osmanlı Dönemi'nde Yeniçeri Ocağı'ndan olan asker.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İkili Teşkilat: İlk Türk Devletlerinde devletin yönetimini kolaylaştırmak için ülke DOĞU, BATI (SAĞ-SOL) olmak üzere iki yönetim birimine ayrılıyordu. Hükümdar ve başkent kutsal görülen Doğuda yer alırdı. Batıda ise YABGU sıfatıyla hükümdar ailesine mensup kişiler hükümdara bağlı olarak görev alırlardı.

    İnkılap: Bir halden başka hale dönüşme, biçim değiştirme, devrim anlamına gelir. Diğer taraftan, inkılap, toplumların çeşitli alanlarda, toplumun ihtiyaçlarına göre birtakım düzenlemelerle birlikte yeni bir düzen getirmesidir. Atatürk inkılapçılığı; toplumsal ihtiyaçları karşılamak için kurallar koymayı, düzenlemeler yapılırken izlenecek yol ve yöntemler belirlemeyi öngörür.

    Mevlevî: Mevlâna Celâleddin Rumî'ye bağlanan tarikat ve ona girmiş olanlar.

    Kluni Tarikatı: Fransa'da kurulan Hristiyan tarikatı. 10. yüzyılda bütün Fransa'ya yayıldıktan sonra İsviçre, İspanya, İngiltere, Almanya ve Macaristan'a kadar genişledi. Tarikat üyesi olan din adamları zamanla kral ve üst düzey yöneticilerde söz sahibi olarak, kiliseye yaptıkları baskıyla reform fikrini kabul ettirdiler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü