Eğitim Sitesi

Obua Nedir? Obua Hakkında Kısaca Bilgi

Obua Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Obua:

Nefesli çalgı. 17. Yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanan yeni bir müzik aletidir. Çift veya tek boru, bir dil ve 9 ila 14 arası ses düğmeleri vardır. Modern obua tahtadan, koni şeklinde karakteristik tatlı bir sese sahiptir. Barok zamanında en sevilen müzik aletlerinden biri olan obuanın iki çeşidi vardır: "Oboe d'amore - Aşk obuası" ve "Oboe da caccia - Av obuası". Bach bu iki çeşit alet için çeşitli eserler yazmıştır. Daha tiz sesli olan "Oboe da caccia"dan İngiliz kornosu denilen müzik aleti doğmuştur.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Konservatuvar: Müzik, tiyatro ve bale öğretiminin yapıldığı okullar. İlk konservatuar Napoli'deki San Maria di Loretodur. Sonra Almanya'da da böyle bir okula ihtiyaç duyulmuş ve 1775'te Württemberg'de ilk konservatuvar kurulmuştur. Fransa'da ilk olarak 1795'te Paris'te kurulmuştur. Sonra bu okullar bir çok şubeye ayrılmış, şan ve bazı müzik aletleri için özel konservatuvarlar kurulmuştur. Dünyanın en büyük konservatuvarları ve açılış tarihleri şunlardır: Londra'da "Royal Academy of Music" (1823), "Bruxelles Şehir Konservatuvarı" (1830), İspanya'da "Maria Christina Konservatuvarı" (1830), Macaristan'da "Milli Konservatuvar" (1834), İsviçre'de "Genfer Konservatuvarı" (1836), Amerika'da "New England Konservatuvarı" (1953) ve "Musical College in Chicago" (1867).

    Şantöz: Kadın şarkıcı Chanteuse (Fr.).

    Konzertmeister (Alm.): (Konsermayster) Senfoni yada opera orkestrasında baş kemancı. Yalnız kemanlardan ve öbür yaylı çalgılardan değil, yöneticiden sonra bütün orkestranın çalışma beraberliğinden sorumlu kişi.

    Büyük Mücennep: Türk müziğinde sekiz koma değerindeki aralık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü