Eğitim Sitesi

Nüsha Nedir? Nüsha Hakkında Kısaca Bilgi

Nüsha Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Nüsha:

1- Birbirinin tıpkısı olan yazılı şeylerin her biri.

2- Gazete, dergi vb.nde sayı.

3- Benzer, aynı, kopya.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Nüsha:

1- Bir eserin elle yazılarak çoğaltılmış olanlarından her biri.

2- Tezhip terimi. Talik yazı ile eğimli yazılan levhalarda yazı ile çerçeve arasına üçgen şeklinde yapılan süslemenin adıdır.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Nüsha:

Birbirinin tıpkısı olan yazılı şeylerin her biri. ( Gazete, dergi vb.
için) Sayı.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Nüsha:

Bir yapıtın, bir yazının basılmış ya da yazılmışlarından her biri.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Ranuna: Hz. Peygamber (sav)'in Medine'ye hicret ettiğinde uğradığı ve ilk hutbenin okunduğu, ilk cuma namazını kıldığı vadi.

    Hasbünallah: "Allah bize yeter!" anlamında Allah’tan sabır ve yardım dileme sözü. “Hasbünallah” şeklindeki dua ve yardım isteme sözü “Allah bize yeter. O, ne güzel Vekil; ne güzel yardımcıdır.” anlamında “Hasbünallahu ve nimelvekil” biçiminde de kullanılır.

    Safa: Hac ve umrede say ibadetinin başladığı Kâbe'nin doğu tarafındaki küçük tepe. Hac ve umre yaparken karşılıklı iki tepe olan Safa ile Merve arasında yürümek haccın vaciplerindendir.

    Fitre (Sadaka-i Fitr): 1- Ramazan Bayramına kavuşan ve dinen zengin sayılan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için fakirlere vermeleri gereken belli miktarda mal ya da paradır. 2- Ramazan ayında maddi durumu iyi olan Müslümanların ALLAH'a bir şükür borcu olarak fakirlere vermesi gereken sadakaya; sadaka-i fitr yada fitre denir. Fitre vermek vaciptir yani ,yerine getirilmesi, yapılması gereken bir ibadettir. 3- Fıtır sadakası; Ramazan Bayramı dolayısıyla fakirlere verilmesi veya zekâtın masraf edilecek yerlerinde harcanması gereken yaklaşık 3 kilogram buğday, arpa, pirinç veya mısır gibi yiyecek maddesi ya da onlardan birinin tutarı miktarındaki nakit para.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü