Eğitim Sitesi

Nüfus Yoğunluğu Nedir? Nüfus Yoğunluğu Hakkında Kısaca Bilgi

Nüfus Yoğunluğu Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Bir yerde kilometre kareye düşen insan sayısıdır. Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir. Nüfus yoğunluğunu bulmak için;

Nüfus Yoğunluğu = Toplam İnsan Sayısı / Yüzölçümü

- Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımını II. Mahmut Yaptırmıştır (1831). Amacı askere alınacak erkek sayısını tespit ve vergi toplanacak kişileri belirlemekti.

- Türkiye Cumhuriyetinde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. İkinci olarak 1935 yılında yapıldı. Bundan sonra 1990 yılına kadar 5 yılda bir nüfus sayımı yapıldı. 1990'dan sonra 10 yılda yapılması kararlaştırıldı.

- Ülkemizde nüfus sayımını TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) yapar. TÜİK'in eski adı DİE'dir (Devlet İstatistik Enstitüsü ) .

— Genel nüfus sayımları yurdumuzda bulunan insanların sayısını ve niteliklerini belirlemek için yapılır. Yani nüfusun yaş ve cinsiyet durumu, okuryazarlık ve öğrenim durumu, iş durumu, medeni durumu, köy ve kentsel durumu tespit eder.

 

Coğrafya Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km² olarak gösterilir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Hektar başına düşen nüfus, nüfus kesafeti, yerleşme yoğunluğu.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Haraç: 1-Osmanlı Türklerinde genel olarak toprak sahiplerinden devletçe alınan vergi. 2-Osmanlı Türklerinde Müslüman olmayanların devlete ödemekle yükümlü olduktan vergi.

    Boğaz: İki kara arasındaki dar deniz bir başka deyişle iki denizi birbirine bağlayan dar su geçitleridir.(Çanakkale, İstanbul )

    Sinop Baskını (1853): Sinop Osmanlı Devleti'nin Karadeniz ve Kırım'a yaptığı seferlerde üs hizmeti görüyordu. Rusya Kırım savaşı sırasında ani bir baskınla Sinop'ta bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; savaş sırasında Karadeniz kıyısındaki topraklarının güvenliğini arttırmaktı. İngiltere ve Fransa Kırım savaşı sırasında Osmanlının yanında yer aldı. 1856 yılında Paris antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile; 1 - Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayıldı. 2 - Toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alındı. 3 - Karadeniz tarafsız hale getirildi. Not: Bu durum Osmanlı Devleti'nin kendi topraklarını, kendi gücüyle koruyamayacak hale geldiğini ve Osmanlıların Karadeniz'deki egemenliğinin sona erdiğini gösterir.

    Barış: Savaşın bittiğinin bir antlaşmayla belirtilmesinden sonraki durum. Karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile oluşturulan durum.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü