Eğitim Sitesi

Nodozite Nedir? Nodozite Hakkında Kısaca Bilgi

Nodozite Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Nodozite:

Baklagillerin çoğunluğunda ve diğer bazı bitkilerin havanın serbest azotunu kullanarak organik maddeleri sentezleyebilen bakterilerin, köklerde oluşturduğu şişkinliklerdir.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Kemotaksi: Canlıların kimyasal uyarıcılara doğru yönelmesi olayıdır.

    Özümleme Ürünleri: Yeşil bitkilerde fotosentez sonucunda ortaya çıkan, karbonhidratlar ve protein gibi maddelere verilen isimdir. Bu ürünlerin bir kısmı, üretim yapan bitkinin kendi ihtiyaçları için kullanılır, geri kalan kısmı ise çeşitli organlarında depolanır.

    Geri Dönüşüm: Yeniden değerlendirilme imkânı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dâhil edilmesidir. Örnek: Kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması; Hava kirliliğinin %74-94, su kirliliğini %15, su kullanımını % 45 azaltırken 1 ton atık kâğıdın, kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.

    Sera Gazı: Atmosferde sera etkisinin oluşumunu ve sürekliliğini sağlayan, hem doğal oluşumlu, hem de çeşitli insan etkinliklerinden kaynaklanan ışınımsal olarak etkin gaz. Sera gazları, yeryüzünden, atmosferden ve bulutlardan salınan kızılötesi ışınım spektrumu içersinde yer alan belirli dalga uzunluklarındaki ışınımı emer ve yeniden salar. Gazların bu özelliği, sera etkisine neden olur. Su buharı (H2O), karbondioksit (CO2), diazot monoksit (N2O), metan (CH4) ve ozon (O3), Yerküre atmosferindeki en önemli birincil sera gazlarıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü