Eğitim Sitesi

Niyet Nedir? Niyet Hakkında Kısaca Bilgi

Niyet Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Niyet:

Niyetin sözlük manası: Bir şeye kalben azim, kasd ve ona yönelmekten ibarettir. Fıkıhta ise: Allah rızasını kazanmak için ilahi bir emri yerine getirmekte kalben ona yönelmek demektir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Niyet:

Kasıt manasındadır ki, kalbin bir şeyi yapmaya yönelmesi demektir. Şeriatta ise yapılan bir görevle Yüce Allah'a ibadette bulunmayı ve O'na manevi bakımdan yaklaşmayı kastetmektedir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Ebtah: Hacıların veda tavafından önceki gün Mekke ile Mina (Muhassab) arasında konaklayarak burada öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını kıldıkları, biraz istirahat edip sabaha karşı veda tavafı için Mekke'ye hareket ettikleri düzlüktür. Buraya "bahta" veya "hasba" denir.

    Şavt: Tavaftaki yedi dönüşten her birine Şavt denir. Tavafta Hacer-ül-esvedden başlayıp Kâbe'nin etrafında dönüp tekrar aynı hizaya gelmek. Sa'yda Safâ'dan Merve'ye, Merve'den Safâ'ya bir kere gitmek. Her sa'y ve tavafta 7'şer şavt vardır.

    Vadi-yi Urene: Arafat ovasında bir vadi. Arefe günü Arafat'ın Vadi-yi Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmak, haccın farzlarındandır.

    Harameyn: İki harem anlamına gelen kelime, Mekke ve Medine anlamına gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü