Eğitim Sitesi

Nevruz Nedir? Nevruz Hakkında Kısaca Bilgi

Nevruz Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nevruz:

1.Eski bir İran takvimine göre yılın ve baharın ilk günü; miladi takvime göre martın yirmi ikisine rastlayan gündür.
2.İran kaynaklı bir inanışa göre Tanrı'nın evreni ve insanı yarattığı gündür. 3.Alevi Bektaşi inanışında Hz. Ali'nin doğum günüdür.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İl: 1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "İl" sözcüğü, devleti ifade etmek için kullanılmıştır. 2. İlk Türk Devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi. Birbirini oluşturan yapılar sırasıyla; Oğuş (aile) > urug (aileler birliği, sülale) > boy-budun (millet) > il (devlet) yani boy-budunların oluşturduğu yapıya il (devlet) denirdi. 3. Merkezi yönetimin, taşra birimlerinin en büyüğüdür. Bağımsız hukuksal varlığı ve tüzel kişiliği yoktur. Tüzel kişiliğe sahip İl Özel İdaresi aracılığıyla yerinden yönetim birimi özelliği taşır. Mülki amirleri valilerdir. İller ilçelere, ilçeler bucaklara ve köylere ayrılmıştır.

    Bektaşi: Hacı Bektaş-ı Veli'nin kurduğu tarikatın adı. Bu tarikata mensup olan.

    Tekalif-i Milliye: Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak ve Sakarya Savaşı'na hazırlanmak için Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayınladığı "Ulusal Yükümlülük" emirleridir. 7 Ağustos 1921'de yayınlanmış olup toplamı on maddedir. Tekalif-i Milliye emirleri nelerdir? TIKLAYIN

    İstenci: Dilenci.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü