Eğitim Sitesi

Neoklasik Nedir? Neoklasik Hakkında Kısaca Bilgi

Neoklasik Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Neoklasik:

"Yeni-klasik" anlamına gelir. Sergey Prokofyov gibi bazı 20.yüzyıl bestecilerinin kullandığı bir müzik tarzıdır. Klasik tarzın kısıtlamalarına ve dengesine bir dönüştür, ama fazla sayıda "yanlış nota" eklenmiştir.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Dizi: Birbirine komşu olan sekiz sesin, hiçbiri atlanmadan, ard arda sıralanmasına ise Dizi denir. Kalın sesten başlayıp ince seslere doğru çıkan diziye ise "çıkıcı dizi", ince sesten başlayıp, kalın seslere doğru inen diziye "inici dizi," denir. Dizi, başladığı sesin adını alır. (Örnek: Çıkıcı Do Dizisi...)

    Akor: 1- İki veya daha çok sesin armoni oluşturacak şekilde aynı anda çalınması. Uygu, düzen. Kırık düzen karşıtı kalıp düzen. Chord (İng.). 2- Aynı anda tınlamak üzere "dikey" olarak yazılmış ikiden fazla ses.Aynı terim, çalgıların, ses yüksekliklerinin birbiriyle uyuşması amacıyla (La=440) titreşimini tutacak şekilde düzenlenmesi için kullanılır. (Accord) 3- Üç ya da daha fazla notanın aynı anda çalınmasıyla elde edilen ses.

    Dizi Türleri: Nota veya derecelerin porte üzerinde diziliş şeklidir. Üç ayrı türü vardır. Bunlar : 1- DİATONİK TÜR 2- ANORMONİK TÜR 3- KROMATİK TÜR'dür.

    Verismo (İt.): Gerçekçilik. Romantik ve idealist akımlara tepki olarak yaşamın gerçek yüzünü yansıtmak üzere başlatılmış, operaya da yansımış yazın akımı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü