Eğitim Sitesi

Nadas Nedir? Nadas Hakkında Kısaca Bilgi

Nadas Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Nadas:

Ekim yapılan alanlarda toprağın gerektiğinde işlenerek belirli bir süre boş bırakılmasına verilen isimdir. Nadasa bırakmanın asıl amacı; yabancı otları kontrol altına almak, toprakta su biriktirmek ve organik artıkların ayrışmasını sağlamaktır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Nadas:

Ekilebilen toprağın 1-2 yıl boş bırakılarak işlenmesi yöntemi. Kuru,İlkel Tarım

 

Tarih Terimi Olarak Nadas:

Tarlayı zararlı otlardan temizlemek, verimini arttırmak amacıyla, sürüp dinlenmeye bırakmak.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Nadas:

Tarlayı sürerek dinlenmeye bırakma.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nadas:

Yarı kurak bölgelerde tarlanın sürülerek, suyunu biriktirmesi için bir yıl boş bırakılmasıdır.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Tarımsal Ekoloji: 1. Kültür bitkilerinin ekolojisini inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalında kültürü yapılan bitkilerin çevreleri ve birbirleri ile olan ilişkileri incelenir. 2. Sonuçta insanlık yararına tarımsal ürünleri ortaya çıkaran, bitkisel ve hayvansal canlıların kendi aralarındaki ve bu canlılarla çevre koşulları arasındaki ilişkileri inceleyen ve daha fazla tarımsal ürün elde etmenin temel ilkelerini açıklayan bilim dalıdır.

    Rüzgâr Enerjisi: Rüzgâr enerjisinin kaynağı güneştir. Güneş enerjisinin karaları, denizleri ve atmosferi her yerde aynı derecede ısıtmamasından dolayı oluşan sıcaklık ve basınç farkları rüzgârı yaratmaktadır. Rüzgâr, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına yer değiştiren havanın dünya yüzeyine göre bağıl hareketidir. Rüzgâr enerjisinde rüzgârın hızı, yönü ve esme saat sayısı gibi özellikleri değerlendirilir. Rüzgârın hızı yükseklikle, gücü ise hızının küpü ile orantılı olarak artar. Rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi, seçilecek bölgenin meteorolojik özelliklerine ve kullanılacak türbinin tasarımına bağlıdır.

    Ekolojik Etki Derecesi: Bir ekosisteme belli bir zaman dilimi içerisinde giren enerji miktarının, o ekosistemde bir organizma ya da organizmalar topluluğunun aynı zaman dilimi içerisinde kullandığı enerji miktarına oranıdır.

    Habitus: Bir bitki türünün belirli bir habitattaki; dik, yatık, yarı yatık, yuvarlak veya kök saplı ve sülüklü olması, dallanması ve köklerinin toprak içerisinde dağılışı gibi genel morfolojik görünüşüdür. Her bitkinin dış görünüşü oldukça sabit bir karakterdir. Ancak, bitkinin yetiştiği ve adapte olduğu habitat değişince, o bitkinin habitusunda da bazı değişiklikler meydana gelebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü