Eğitim Sitesi

Mütekabiliyet Nedir? Mütekabiliyet Hakkında Kısaca Bilgi

Mütekabiliyet Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Mütekabiliyet:

Karşılıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye'deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir.

 

Hukuk Terimi Olarak Mütekabiliyet:

karşılıklılık

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mütekabiliyet:

Karşlıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye’deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir. Bir yabancı uyruklunun Türkiye’de bir tapu işlemi yaptırabilmesi için onun ülkesinde Türklerin de aynı tapu işlemini yaptırabiliyor olması gerekir.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Şantiye Binası: İşlerin yürütülebilmesi için şantiyede kurulan geçici bina.

    Memuriyet Mahalli: 6245 Sayılı Harcırah Kanunu'na göre; memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahalleler ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup, belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri ifade eder.

    Kent Bilgi Sistemleri: Bir şehrin bilgilerinin birbirleri ile ilişkili olarak ve istenildiği anda ulaşılabilecek şekilde düzenlenmesi, altlık haritalarının oluşturulması, gerekli donanım ve personel altyapısının oluşturulması ve bu sistemin ayakta kalabilmesi için gerekli koordinasyonun oluşturulması.

    Kur: Bir ülke parasının başka bir ülke parası cinsinden değeri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü