Eğitim Sitesi

Musavvir Nedir? Musavvir Hakkında Kısaca Bilgi

Musavvir Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Musavvir:

Osmanlı resim sanatında manzara ve özellikle insanresmi yapan sanatçı.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Musavvir:

Tasvir yapmak demektir. Ama bundan yalnız portre yapan anlaşılmaz, her şeyi çizen, yapan; tasvir eden yani suretleştiren, şekillendirerek ifade eden demektir. Eskiden insan resmi ve tablo yapan sanatçı. Ressam.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Soğuk Renkler: 1- Bazı renkler bize soğuk olan şeyleri anımsatırlar; buz grileri veya teskin edici maviler gibi. Her renk beyaz katılarak daha "cool" yapılabilir. 2- Renk çemberinde dalga boyları düşük olan renklere "soğuk" renkler denir.

    Kuş Bakışı: Yüksek bir yerden aşağıya doğru, bütün genişliği içine alacak biçimde bakış.

    Sinkretizm: 1- Aynı sanat yapıtı üzerinde farklı anlayış, üslup ya da akımların sentezleşmemiş nitelikte bir bütün olarak yer almaları durumu. 2- Bir ülkede sanatsal yaratımın henüz sentezine ulaşamamış, dolayısıyla, farklı odakların etkilerini seçilebilir biçimde yansıtması durumu.

    Minai: Seramik ve çini sanatında sıraltı ve sırüstü tekniklerinin birlikte kullanılması. Bu teknikte, astarlanmış kap önce yeşil, mavi ve mor gibi yüksek ısıya dayanıklı boyalarla bezenir ve sırlanarak fırınlanır. Sonra üstüne siyahla desenin dış çizgileri yapılır, çok renkli mine boyalarla renklendirilir ve fırınlanır. İki ayrı teknikle yapıldığından boyaların birbirine karışması da engellenmiş olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü