Eğitim Sitesi

Mülkiye Nedir? Mülkiye Hakkında Kısaca Bilgi

Mülkiye Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mülkiye:

Devletçe rütbe sırasına göre ayrılan üç sınıftan biri. (Diğer iki sınıf: ilmiye ve askeriye)

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mülkiye:

Devlet yönetimindeki sivil görevliler sınıfı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Matrak: Osmanlılarda talim silahı olarak kullanılan, üzeri deri kaplı kalın ve bir ucu boğumlu sopadır.

    Ahiyan-ı Rum: Ahi teşkilatı, fütüvvet teşkilatının Türkler tarafından farklı şekillere getirilmiş, Anadolu'da olan yaygın halidir. Moğol istilası ile Anadolu'da birçok şehir yıkılmış, iç isyanlar çıkmış ve Türk siyasi birliği kötü duruma gelmişti. Bu sırada toplumun manevi liderleri halkı bir arada tutmuş manevi bağları kuvvetlendirmişti. Anadolu Selçukluları döneminin önemli manevi liderleri Mevlana Celaleddini Rumi, Yunus Emre ve Ahî Evran’dır. Ahilik Teşkilatı içindeki yazarlar ve şairler manevi bağları kuvvetlendirmek için şiirler yazıp halka sunmuşlardır.

    Alpagu: Alpagut da denir. Göktürk'lerde yiğit, kahraman. Düşmana saldıran, yakalanmayan asker veya subay. Bir subay rütbesi.

    Grek Projesi: Grek projesi veya Yunan projesi, 1787-1792 yılları arasında Osmanlılar ile savaşan Avusturya ve Rusya'nın yürütmüş olduğu gizli plandır. Bu plana göre Osmanlı topraklarının bir bölümü Avusturya`ya verilecek, Bizans İmparatorluğu yeniden kurulacak ve başına II. Katerina`ın torunu getirilecekti. Böylece Avusturya Balkanlarda, Rusya Avrupa ve Akdeniz`de güçlenecekti.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü