Eğitim Sitesi

Muhacir Nedir? Muhacir Hakkında Kısaca Bilgi

Muhacir Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Muhacir:

Hz. Muhammed'e uyarak Mekke'den Medine'ye göç eden müslümanlar.

 

Tarih Terimi Olarak Muhacir:

Göçmen.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Muhacir:

Göçmen, Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara verilen ad.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Muhacir:

Göçmen. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) uyarak Mekke’den Medine’ye göç eden. İslam dinini Kur’an-ı Kerim’in emrettiği gibi yaşamak, Kureyş kabilesinin her türlü baskısından kurtulmak ve din, can, namus, akıl ve soy emniyetini sağlayıp her türlü tehlikeden korunmak amacıyla Mekke’den Medine’ye göç eden Hz. Muhammed (s.a.v.) ve arkadaşları.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Muhacir:

Hz. Muhammed'e inanarak Mekke'den Medine'ye göç eden, göçmen.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kâbe: Müslümanların namaz kılarken yöneldikleri Mekke'deki Mescid-i Haram'ın içinde bulunan, Hz.İbrahim ile oğlu Hz.İsmail (A.S.) tarafından ibadet maksadıyla inşa edilmiş olan ilk mukaddes mabettir. Sözlükte "küp" anlamına gelen Kâbe, Mekke'de Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerîfin ortasında yaklaşık 13 m. yüksekliğinde, 11-12 m. eninde taştan yapılmış dört köşe bir binadır. Kâbe'nin İslam dininde önemi öyle büyüktür ki her Müslüman ömründe defalarca onu ziyaret etmeyi ister. Kâbe'yi seyretmek bile insana güven verir. Kabe Hakkında Detaylı Bilgi Sözlükte geometrik şekillerden "küb" anlamına gelen Kâ'be, Mekke'de Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerîfin ortasında yaklaşık 13 m. yüksekliğinde, 11-12 m. eninde taştan yapılmış kare şeklinde bir binadır. Kur'ân'da Kâ'be; bu ismin (Mâide, 5/97) dışında, el-beytü'l-haram (saygı duyulan ev) (Mâide, 5/2)el-beytü'l-muharrem (saygın kılınmış ev) (İbrâhim, 14/37.Mâide, 5/2)el-beytü'l-atîk (eski ev), (Hac, 22/29, 33),el-beytü'l-ma'mûr (imar edilmiş ev) (Tûr, 52/4) ve el-beyt (ev) (Bakara, 2/125, 127) isimleri ile zikredilmektedir. Kâ'be, Beytullah (Allah'ın evi) diye de anılır. Kâ'be'nin; Doğu köşesine, Rüknü Hacer-i Esved, Güney köşesine Rüknü Yemânî, Batı köşesine Rüknü Şâmî, Kuzey köşesine, Rüknü Irâki denir. Kuzey batı tarafında Hatîm ve Mîzâb-ı Kâ'be, Kuzey doğu duvarında, kapı, Kuzey-doğu duvarı karşısında Makam-ı İbrâhim ve zemzemkuyusu, Doğu köşesinde Hacer-i Esved vardır. Kur'ân'da Kâ'be'nin İbrâhim ve İsmail (a.s) tarafından yapıldığı bildirilmektedir (Bakara,2/124129). Kâ'be günümüze kadar bir çok kere tamir edilmiştir. Kâ'be, her sene, üzerinde hac âyetlerinin yazılı olduğu siyah ipek örtü ile örtülür.

    Tebyin: Hz. Peygamberin, kendisine gelen vahyi insanlara açıklamasına tebyin adı verilir. Tebyin; beyan etmek, açıklamak, izah etmek ve gerçeği ortaya koymak demektir. Bütün peygamberler, söz ve davranışlarıyla bunu yerine getirmişlerdir.

    Cüâle: Ödül koymak, örneğin; "Kim bana falan işi yaparsa, ona belli bir ücret vereceğim." diyerek kararını bildirmek. Yani kendisi için yapılan bir iş karşılığı, işi yapan kimseye belli bir malı vermeyi kararlaştırmak. Bu kararı bildirip, mükâfat ve ödül vaadinde bulunana "câil", işi yapmayı üstlenen kimseye de "âmil" denir.

    Cüzi İrade: 1.İnsana verilen sınırlı özgürlük, tercih etme kabiliyeti. 2.İnsana Allah tarafından verilen özgürlük; dileme, tercih etme kabiliyeti ve bu kabiliyetlerin tekil bir olaya bağlanması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü