Eğitim Sitesi

Müfessir Nedir? Müfessir Hakkında Kısaca Bilgi

Müfessir Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Müfessir:

Tefsir yapan alimlere verilen ad.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Müfessir:

1. Kur’an-ı Kerim’i insanların anlayabileceği şekilde, Kur’an ilimlerinden yararlanarak yorumlayan, Allah’ın ayetlerindeki esas amacı ortaya çıkarmaya çalışan ve tefsir ilminde otorite olan din bilgini.

2. Açıklayan, yorumlayan, tefsir eden, kapalı manaları ortaya çıkaran kimse.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Ahilik: Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da kurulan ve gelişen dinî ve toplumsal yönü olan bir esnaf teşkilatı. Kurucusu Ahi Evran (ö.1262, 1300 veya 1317)’dır. O, dericilerin piri ve otuz iki çeşit esnaf ve zanaatkâr grubunun lideri olarak tanınmaktadır. Aynı zamanda bir ilim ve fikir adamıdır. Ahilik teşkilatının temel yapısını, yiğitlik ve cömertlik başta olmak üzere tüm yüksek değerleri kendisinde toplamayı amaç edinen ve bu değerlerden taviz vermeyen zanaatkâr gençler oluşturur. Ahilik, temel ilkelerini İslam tasavvufundaki fütüvvet ahlakından aldığı için ahiliğe “Fütüvvet Teşkilatı” da denir. “Selçuklular ve ilk Osmanlılar zamanında Ahilik din ile zanaatı birleştirmek suretiyle çok kuvvetli bir hareket hâline gelmişti.” (M. Kaplan)

    Şaki: 1- şikâyet eden. 2- İsyankâr, başkaldıran, asi.

    Hılf: Bir kimsenin kabilesini terk edince veya kabilesi tarafından kovulunca başka bir kabilenin himayesine girmesine verilen ad.

    Rükün: 1- Bir şeyin aslını oluşturan parçalardan her biri; cüz, temel unsur. İbadetlerin farzları. 2- Bir şeyin temel direği, ibadetlerin temel ve aslını teşkil eden şeyler; yapılmadığı takdirde ibadetin batıl olmasını gerektiren şeyler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü