Eğitim Sitesi

Müçtehit Nedir? Müçtehit Hakkında Kısaca Bilgi

Müçtehit Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Müçtehit:

Bir konuda ayet ve hadislere dayanarak yargıya varan, karar veren din düşünürü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Müçtehit:

1. Gayret ve çaba sarf eden, çok çalışan, uğraşan kimse.

2. Kur'an-ı Kerim ve hadislerde açıkça karşılığı bulunamayan yeni konulara Kur’an-ı Kerim ve sünnet çerçevesinde yeni çözümler bulabilmek için çalışan ve çözüm üreten İslam hukuk bilgini, fıkıh âlimi. Müçtehit, çözüm arayışında önce Kur'an-ı Kerim’e sonra da sünnete başvurur.

 

    Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri

    Üryan: Arapça, çıplak demektir. Tasavvuf düşüncesindeki, "çıplak geldik hiç bir şeye sahip olmadan, çıplak gideriz" yorumunu anlatan bir terim.

    Ahiret: Arapça, dünyanın zıddı. Dünya, nisbeten daha yakın anlamına gelirken, ahiret, dünyaya nispetle sona kalan, tehir eden, geciken, son, neticede varılacak yer gibi anlamlara gelmektedir. Öbür Dünya diye tabir olunan, cennet, cehennem, ârâf, iyiliklerin ve kötülüklerin karşılandığı yer, sırat, mizan gibi yerleri ihtiva eder. Ehl-i Sünnet inancına göre bunların hepsi haktır ve gerçektir. Dinlerin çoğunda ahiret inancı vardır. Öbür dünyada ölüm yoktur. Oradaki hayat ebedidir. Kur'an-ı Kerim'deki bir ayete göre ahiret dünyaya nisbetle daha hayırlıdır: "Ahiret Senin için dünyadan daha hayırlıdır" (Duha/4)

    Salih: Arapça, istikamet ve iyilik sahibi dürüst kimseye denir.

    Ahval: Arapça hal kelimesinin çoğuludur, haller demektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü