Eğitim Sitesi

Mozaik Nedir? Mozaik Hakkında Kısaca Bilgi

Mozaik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mozaik:

Küçük boyutlu renkli cam ya da taş parçacıkların ıslak harç içine birbirlerine bitişik olarak yerleştirilmesiyle oluşturulan resim veya bezeli yüzey.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Mozaik:

1. Bir yüzey üzerine "tesserae" denen küçük, genelde kare olan sert, renkli materyalleri dizerek oluşturulan bir tasarım türü. Türlü renklerde küçük taş, cam, çömlek parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan duvar, döşeme, tavan kaplaması şeklinde resim ve bezeme işi. Mozaik tasvir şeklinde veya geometrik düzende olabilir. Uygulama alanları, havuz, banyo, mutfak, park bahçe, dış ve iç cephe için dekoratif, hediyelik, sanatsal çalışmalar.

2. Dökme mozaik. Mermer gibi taş kırıklı çimento harçlı döşeme kaplaması.

 

Sanat Terimi Olarak Mozaik:

1. Mimari yapıların yer, duvar ve kubbelerine, sıva yaşken küp şeklinde küçük renkli cam ya da taş parçalarının, bir yüzleri dışarıda kalacak şekilde, yan yana gömülerek yapılan resim tekniği.

2. Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi.

3. Taban, duvar ya da kubbelere sıvanan harç üzerine kare prizma biçiminde renkli taş parçalarının yan yana sokulmasıyla yapılan resim tekniği.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Arz Odası: Padişahın elçileri kabul ettiği oda. (bazen sadrazamı) Kabul salonu.

    Maliye Nezareti: Başdefterdarlıkta, diğer defterdarlıkların birleştirilerek 1838'de oluşturulan bu günkü Maliye Bakanlığı'nın eski adıdır. Bu kurumun başına getirilen görevliler de Maliye nazırı adını almıştır.

    Anklikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm (Protestanlık) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmasına izin vermeyen Papalığa duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

    Vaha: 1- Çöllerin su bulunan kısmında oluşan bitkili alan. 2- Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü