Eğitim Sitesi

Miri Arazi Nedir? Miri Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Miri Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Miri Arazi:

Selçuklular'da topraklar, devletin malı sayılırdı ve bu topraklara miri arazi denirdi. Miri Arazi 4'e ayrılır:
1- Has Arazi
2- Vakıf Arazi
3- Mülk Arazi
4- İkta Arazi

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mirî Arazi:

Mülkiyeti devlete ait arazilere mirî denirdi.
"Miri arazilerin sahipliği devlete, kullanma hakkı ise köylüye verilirdi."

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Miri Arazi:

Kuru mülkiyeti devlete ait olup, intifa hakkı başkalarına ihale edilmiş arazidir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Mahlas: Takma ad.

    Gelenek: Bir toplumda eskilerden kalmış, saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü de olan kültürel alışkanlık ve davranışlardır. Kız isteme, düğün törenleri, kına gecesi gibi.

    Patrona Halil İsyanı (1730): - Patrona Halil adında bir hamam tellağı, İstanbul'da ayaklanma çıkardı. Halkın bir kısmı da bu ayaklanmayı destekledi. Sebepleri; devlet adamlarının lüks ve eğlenceye düşkünlükleri, aşırı harcamalarda bulunmalarının halk arasında hoşnutsuzluk oluşturması; ıslahatların halkın düzeyinde olmaması; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın, yakınlarını yüksek memurluklara getirmesi. Sonuçları; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa öldürüldü; III. Ahmet tahttan indirilerek yerine I. Mahmut getirildi; köşkler yıkıldı, bahçeler bozuldu; Lale Devri sona erdi. NOT: Levni; Lale Devri'nin en önemli minyatür üstadıdır. Aslı adı, Abdülcelil Çelebi'dir.

    Tarikat: Aynı dinin içinde birtakım yorum ve uygulama farklılıklarına dayanan, bazı görüş veya birbirinden ayrılan, Tanrı'ya ulaşma ve onu tanıma yollarından her birine tarikat denir. "Din mezheplere, mezhepler tarikatlere ayrılabilir." "Tarikatler Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve İslam'ın Avrupa'ya yayılmasında hizmet etmiştir." "Yesevilik tarikatinin eşitlikçi, adil, hoşgörülü yaklaşımı ve İslam'ı Türkçe anlatması sayesinde Türkler arasında İslam dini yayılmıştır."

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü