Eğitim Sitesi

Mimesis Nedir? Mimesis Hakkında Kısaca Bilgi

Mimesis Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Mimesis:

Taklit, benzetme. (Platon ve Aristotoles'te sanat taklittir.)

 

Tiyatro Terimi Olarak Mimesis:

Taklit,benzetme, öykünme. Platon bu terimi sözlük anlamıyla, yani 'öykünme' olarak kullanmış, Aristoteles dram sanatı konusunda bu terimi 'yeniden yaratma' ve ' yansıtma' anlamıyla yorumlamıştır.Tiyatro sanatının temeli ilkelerinden biridir.

 

Sanat Terimi Olarak Mimesis:

Görülen şeylerin taklidi anlamına gelen bir terim olan mimesis, Türkçede yansıtma ya da öykünme terimleriyle ifade edilmektedir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Pyrrhonculuk: Bilginin göreceliğini savunan kuşkucuların biri de M.Ö. 365-270 yılları arasında yaşamış İlk çağ filozoflarından Pyrrhon ve onun okuludur. Pyrrhonculuk; akıl, şeylerin özünü, görünüşlerin ardındaki gerçekliği kavrama yetisi taşımadığından, insanların ilkece salt kendilerine görünenleri, yani duyumlarımızın bize verdiklerini, göründükleri biçimleriyle bilebileceklerini ileri sürer. A. Baki Güçlü v.d, Pyrrhonculuk, Felsefe Sözlüğü içinde, s. 1189-1190.

    Fiyat (Eder): Mal ve hizmetlerin birim para insinden değerine fiyat denir. Mal ve hizmetlerin değeri fiyata göre belirlenir. Mal ve hizmetlerin fiyatları piyasalarda oluşur. Piyasalar alıcı ve satıcıların karşı karşıya geldiği yerlerdir.

    Tabula Rasa: Boş kağıt,yazı yazılacak tahta. Deneyci ve duyumcu öğretilerin her türlü deneyden önce aklın durumunu göstermek için kullandığı kavram.

    Nedensellik: 1- Nedenin etki ile,sebebin sonuç ile olan zorunlu ilişkisi. 2- Zaman dizisi içinde, biri olmadan diğerinin de ortaya çıkamayacağı iki olay, fenomen, ya da süreç arasındaki zorunlu ilişki. 3- Her olayın bir nedeni olduğunu ve aynı nedenin, aynı koşullar altında aynı sonucu meydana getirdiğini dile getiren ilke. Determinizm.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü