Eğitim Sitesi

Mikroorganizma Nedir? Mikroorganizma Hakkında Kısaca Bilgi

Mikroorganizma Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Mikroorganizma:

Mikroskop yardımıyla görülebilen bakteri, virüs, amip, öglena gibi canlılar.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Mikroorganizma:

1. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olup ancak mikroskop ile görülebilen organizmaların genel adı.

2. Doğal olarak her yerde bulunabilen genellikle tek hücreli, karmaşık enzim yapısı olan; virüs, bakteri, parazit, mantar vb. olarak adlandırılan gözle görülemeyen çok küçük organizmalara denir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Mikroorganizma:

Gözle görülemeyen ancak mikroskop altında büyütülerek görülebilen tek hücreli küçük canlılardır.(Mayalar, bakteriler ve küf mantarları olmak üzere 3 gruba ayrılırlar.)

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Mikroorganizma:

Ancak mikroskop altında görülebilen küçük canlılar.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Mikroorganizma:

Gözle görülemeyen çok küçük canlı varlıklara verilen genel isim.

 

Biyoloji Terimi Olarak Mikroorganizma:

Tek veya çok hücreli olabilen, çıplak gözle görülemeyen, bakteri, mantar, arke, protist veya virüs gibi mikroskobik organizmalar.

 

    Benzer Fen Bilimleri Terimleri

    Birincil Tüketici: Otobur canlılara birincil tüketici denir, yani ihtiyaç duyduğu besinleri bitkilerden karşılayan canlı grubudur. Enerji kaynağı olarak üreticileri kullanır. Tavşan, sincap, papağan, kanarya, çekirge, yaprak biti, keçi, koyun, inek, zürafa, fil, su aygırı, bal arısı, ceylan örnek verilebilir.

    Melengiç: 1- Karaağaçgillerden, düz kabuklu, kerestesi sert ve dayanıklı bir ağaç (Çitlembik). 2- Bu ağacın mercimekten büyük, yuvarlak, buruk lezzette meyvesi.

    Rezerv: Yatağında ya da havzasında bulunduğu hesaplanan henüz işlenmemiş kömür, demir, petrol vb.

    Doğal Seleksiyon: Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek yani yaşama ve üreme şanslarını arttırabilmek için bulundukları ortama uyum sağlamak zorundadırlar. Doğadaki yaşama şartlarına uyum gösteren canlıların yaşaması, gösteremeyenleri yok olmasına doğal seleksiyon (doğal seçilim) denir. Doğal seleksiyon görüşü ilk defa Charles Darwin tarafından ortaya atılmıştır. Adaptasyonlarda doğal seleksiyon sonucu ortaya çıkmıştır. Adaptasyon ile doğal seleksiyon arasındaki fark, doğal seleksiyonda canlıda meydana gelen değişmelerin uzun sürede gerçekleşmiş olmasıdır. Doğal Seleksiyona Neden Olan Faktörler: 1. Beslenme ilişkileri. 2. Hastalıklar. 3. Canlılar arası rekabetler. 4. İklim şartları (fırtına, kuraklık, yağışlar). 5. Göçler. 6. Yangınlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü