Eğitim Sitesi

Mezozom Nedir? Mezozom Hakkında Kısaca Bilgi

Mezozom Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Mezozom:

1- Bakterinin üremesi sırasında bakteri zarından kıvrımlar yaparak meydana gelen mitokondri benzeri yapı.

2- Bazı prokaryot hücrelerde nükleotidin yakınında bulunan ve DNA'nın bağlanabileceği hücre girintisi.

3. Oksijenli solunum yapan bakterilerde hücre zarının hücre içine kıvrım yapmasıyla oluşan yapıdır. Mezozomlar, ökaryot hücrelerdeki mitokondrinin görevini yapar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Mezozom:

Bakterinin üremesi sırasında bakteri zarından kıvrımlar yaparak meydana gelen mitokondri benzeri yapı.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Endodermis: Bir sıralı hücre tabakasıdır ve köklerde bulunur. Nadiren gövde ve benzeri organlarda da görülebilir. Genç hücrelerin radyal çeperlerinde ince bir şerit halinde süberin ve lignin karışımı bir madde birikir ve daha sonra bu şerit alt ve üst çeperlerde de oluşur. Endodermiste görülen bu süberin şerite kaspari şeridi (casparian strip) denir. Kaspari şeridini genç dikotiledon köklerinde görürüz. Monokotiledon bitkilerde endodermisteki süberin birikimi daha özel bir şekil gösterir. Hücrelerin içe ve yanlara bakan radyal çeperlerindeki birikim daha fazladır. Böylece at nalı şekli dediğimiz özel şekil ortaya çıkar.

    Rizoidler: Karayosunları, eğrelti otları, bazı mantar ve likenlerin gövde dibinden çıkan ve kök ödevi gören, renksiz, tüysü emici uzantılar.

    Restorasyon Ekolojisi (Onarım Ekolojisi): Ekolojinin bir alt dalı. Bir bitki ve hayvan komünitesinin (veya ekosistemin bozulan yerlerinin onarımı ve bozulmadan önceki durumuna gelebilmesini konu alan bilim dalı.

    Helikaz: DNA nın kopyalanması sırasında DNA nın helik zincirini fermuar gibi açan enzim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü