Eğitim Sitesi

Metop Nedir? Metop Hakkında Kısaca Bilgi

Metop Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Metop:

Antik mimaride frizin üstünde, triglifler arasında yer alan(bazen kabartmalı) dikdörtgen ya da kare yüzeylerden her biri.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Metop:

Dor düzeninde baştaban üzerinde yer alan kabartmalı, kabartmasız, kare ya da dikdörtgen taş levhalar.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Eskiz: 1- Bir projede, tasarımda veya sanat eseri niteliği taşıyan bir çalışmada, eserin son durumuna yakın ön hazırlık çalışmaları. 2- Eskiz, taslak çalışmalarından daha kapsamlı bir çalışma aşamasını ifade eder.

    Ebced Hesabı: Arap alfabesindeki her harfin bir sayıyı göstermesi kuralı ile harflerden seçilerek düzenlenmiş anlamlı dizilerle bir olayın meydana geldiği yılı belirtme yolu.

    Mulaj: 1- Bir şeyin bal mumu, alçı vb. bir madde ile kalıbını çıkarmak için yapılan işlemlerin bütünü. 2- Bir şeyin kalıbını alarak yapılan kopyası. 3- Heykel yapımı için alçı ya da metal eriyiğini kalıba dökme işlemi.

    Ekslibris (Exlibris): 1- Bir kimsenin isminin baş harflerini ilgili bir resimle birlikte düzenleyip sembolize etmek. Bu semboller etiket olarak hazırlanır ve kişinin sahip olduğu kitap kapaklarının iç yüzüne konulur. 2- Bir kitabın başlık sayfasında yer alan ve sahibinin kim olduğunu gösteren özel simge ya da damga.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü