Eğitim Sitesi

Meteor Krateri Nedir? Meteor Krateri Hakkında Kısaca Bilgi

Meteor Krateri Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Meteor Krateri:

Bir meteorun bir yüzeye düşmesiyle oluşan krater.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Güneş Tutulması: Güneş tutulması, Ay yeni ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasında bulunduğu zaman gerçekleşir. Bu durumda Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, parçalı ya da halkalı güneş tutulması meydana gelir. Burada da belirtilmelidir ki her yeni ay evresinde güneş tutulması oluşmaz. Güneş tutulmalarının oluşabilmesi için yeni ay evresinin düğümler doğrultusunda veya onun yakınında olması gerekir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesi yeryüzüne düşer. Bu sırada Dünya dönmeye devam ettiğinden dolayı Ay'ın gölgesi yeryüzünde belli bir yol izlemiş olur. Ay gölgesinin yeryüzünde izlemiş olduğu bu yola tutulma çizgisi denir.

    Görünür Evren: Evrenin görülebilen kısmıdır. Teknoloji ilerleyip daha güçlü teleskoplara sahip olundukça görünen evrenin sınırları da genişlemektedir. Günümüz teknolojisine göre görünen evren 14 milyar ışık yılı yarıçaplıdır. Evrenin kendisinin ne büyüklükte olduğu ya da evrenin sonlu mu, sonsuz mu olduğu henüz cevaplanamamış sorulardır. Evrenin gerçek boyutları, görünür evrenden muhtemelen çok daha büyüktür. Evren sonsuz değilse de, görünür evrenimiz çok daha büyük bir bütünlüğün içerisinde küçücük bir nokta kadardır.

    Kütle Aktarımı: Bir gökcisminden ötekine madde akışı.

    Parçalı Gölgeli Ay Tutulması: Ay'ın bir kısmı, Dünya'nın yarı gölge konisine girdiğinde oluşan tutulmadır. O anda Ay'ın, yarı gölge konisi içinde kalan kısmı Güneş'in sadece bir kısmından ışık alabildiği için bu kısımlar normalden daha sönük görülür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü