Eğitim Sitesi

Mescid-i Haram Nedir? Mescid-i Haram Hakkında Kısaca Bilgi

Mescid-i Haram Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mescid-i Haram:

Mekke'de ortasında Kâbe'nin bulunduğu Cami-i Şeriftir.Halk arasında Harem-i Şerif de denir. Yer yüzünde ilk yapılan mesciddir (Müslim, Mesâcid, 1).Mescid-i Haram'da kılınan namaz diğer mescidlerde kılınan namazlardan yüz bin kat daha fazla sevaptır.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Mescid-i Haram:

Kâbe'nin de içinde bulunduğu en büyük ibadet yeri.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Mescid-i Haram:

Mekke'de ortasında Kâ'be'nin bulunduğu Cami-i Şeriftir.Halk arasında Harem-i Şerif de denir. Yer yüzünde ilk yapılan mesciddir (Müslim, Mesâcid, 1).Mescid-i Haram'da kılınan namaz diğer mescidlerde kılınan namazlardan yüz bin kat daha fazla sevaptır (İbn Mâce, Salat,195).

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    İçtihat: Müçtehidin herhangi bir dînî mesele hakkında bir hükme ulaşabilmek için belli tekniklere başvurarak bütün gücünü harcaması demektir.

    Fâni: Ölümlü, gelip geçici, yok olucu, devamlı olmayan.

    Aybaşı Hâli: Kadının her ay belirli günlerde özel nitelikli kan görme durumu.

    Hacca Gitmenin Şartları: 1-Müslüman olmak. 2-Akıllı olmak. 3-Ergenlik çağına girmiş olmak. 4-Özgür olmak. 5-Ekonomik durumu yeterli olmak. Hacca gidecek kişinin borçlu olmaması, kendisinin ve ailesinin yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamış olması.(Bu ihtiyaçlara asli ihtiyaçlar denir) 6-Yol güvenliği bulunmalı, yolda savaş bulaşıcı hastalık gibi güvenlik sorunu olmamalıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü