Eğitim Sitesi

Mescid-i Aksâ Nedir? Mescid-i Aksâ Hakkında Kısaca Bilgi

Mescid-i Aksâ Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Mescid-i Aksâ:

En uzak mescid demektir. Mescid-i Aksâ, Küdüs'tedir. Beyti Makdis (kutsal ev) ismiyle de anılan ve Mescid-i Haram'dan sonra yeryüzünde yapılan ikinci mesciddir (Buhârî, Enbiyâ, 10,40. Müslim, Mesacid, 1-2). Mescid-i Aksâ, Müslümanların ilk kıblesi (Bakara, 2/144), Hz. Muhammed (a.s.)'in İsra olayında uğradığı (İsrâ, 17/1), Miracın başladığı, Hz. İsâ'ya kadar bir çok Peygamberin namaz kıldığı mesciddir.Günümüzde Mescid-i Aksâ; Kudüste, Süleyman Ma'bedînin güney tarafındaki camiye denilmektedir. Peygamberimiz ibâdet amacıyla seyahat edilebilecek üç mescidden birinin Mescid-i Aksâ olduğunu bildirmiştir. (İbn Mâce, Salât, 197).

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mescid-i Aksâ:

En uzak mescid demektir. Mescid-i Aksâ, Küdüs'dedir. İlk kıblemizdir. Beyti Makdis (kutsal ev) ismiyle de anılan ve Mescid-i Haram'dan sonra yeryüzünde yapılan ikinci mesciddir (Buhârî, Enbiyâ, 10,40. Müslim, Mesacid, 1-2). Mescid-i Aksâ, Müslümanların ilk kıblesi (Bakara, 2/144), Hz. Muhammed (a.s.)'in İsra olayında uğradığı (İsrâ, 17/1), Miracın başladığı, Hz. İsâ'ya kadar bir çok Peygamberin namaz kıldığı mesciddir. Günümüzde Mescid-i Aksâ; Kudüste, Süleyman Ma'bedînin güney tarafındaki camiye denilmektedir. Peygamberimiz ibadet amacıyla seyahat edilebilecek üç mescidden birinin Mescid-i Aksâ olduğunu bildirmiştir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Mescid-i Aksa:

Kudüs'te, çok eskiden gelen peygamberlerin yaptırdıkları meşhur mabet.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Nüsük: Tavaf, sa'y, vakfe, şeytan taşlama, kurban kesme, ihram gibi olan hac fiillerine denir.

    Telbiye: İhrama girenlerin, niyetle birlikte okumaya başlayıp Kâbe'yi görünceye kadar tekrar etmeleri uygun görülen "Lebbeyk Allahümme Lebbeyk, Lebbeyke Lâ Şerike Leke Lebbeyk. İnnel Hamde venni'mete Leke Velmülk. Lâ Şeri-ke Lek." duasıdır.

    Hacer-i Esved: Kâbe'nin doğu köşesine tavafa başlama işareti olarak konmuş olan ve Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından, Cennet'ten gönderildiği haber verilen koyu renkli taştır. 18-19 cm kutrunda, kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. Hz. İsmail (AS) tarafından Ebu Kubeys dağından getirilen bu taş, tavafa başlama noktasıdır. Bu taşı istilam ederek Hacca başlamak sünnettir.

    Bedel (Nâib): Başkası adına hac eden vekil. Üzerine hac farz olduğu halde bu ibadeti hastalık ve yaşlılık gibi şer'î bir mazeret sebebiyle bizzat yapamayan kimsenin yerine hac yapan kimse demektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü