Eğitim Sitesi

Melik Nedir? Melik Hakkında Kısaca Bilgi

Melik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Melik:

1. Padişah, hükümdar, sultan, hakan yerine kullanılan deyim.

2. Selçuklularda sultan tarafından bir eyaleti, bölgeyi yönetmekle görevlendirilen hanedan mensubu.

3. Türk-İslam devletlerinde Sultan'ın çocukları "Melik" unvanı ile anılmıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Melik:

Allah'ın sıfatlarından biri olup, kâinatın sahibi ve yöneticisi anlamındadır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Melik:

Padişah, hükümdar, hakan.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Melik:

"Mülkün, kainatın sahibi, mülk ve saltanatı devamlı olan." anlamında Allah’ın 99 isminden (Esmaül Hüsna) biri. “El-Melik” Allah’ın özel isimlerindendir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İltizam: 1. Osmanlı Devletinde hazineye ait (Beyt-ül Mal) bir gelir kaynağının belli bir ücret karşılığında (açık artırma ile) kişilere satılması yöntemidir. Bu kişilere de mültezim denir. 2. Tımar sisteminin kalkmasından sonra ürün vergilerinin toplanması için kurulan sistem. 3. Osmanlılarda bir bölgenin gelirlerinin açık arttırma yöntemi ile peşin satılmasıdır.

    Müneccim: 1- Yıldızların durumlarından ve hareketlerinden anlam çıkararak falcılık yapan kimselere denir. 2- Yıldızlar (Astronomi) ilmiyle uğraşan ve ondan geleceğe dair hükümler çıkaran kimse.

    Yakınçağ: 1789 Fransız Büyük Devrimi'nden bu yana olan zaman dilimi.

    Menşur: 1. Genellikle serdarlık, Kırım Hanlığı, vezirlik, kazaskerlik, Eflak ve Boğdan Voyvodalığı ile beylerbeyliği gibi yüksek görevlere atananlar için çıkarılan padişah buyruğudur. Genel anlamda ise; halifelerden alınan sultanlık yetkisidir. Menşur alametleri olarak Abbasi halifesi tarafından hükümranlığı tanınan devlet adamlarına, davul, tığ, teber, sancak gibi objeler gönderilirdi. 2. İslamiyet öncesi Türk toplumlarında yoktur. Herhangi bir olay veya kararla ilgili olarak halifenin onayının alınması işlemine "Menşur" denir. 3. Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü