Eğitim Sitesi

Mekruh Nedir? Mekruh Hakkında Kısaca Bilgi

Mekruh Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mekruh:

1- Lûgatta sevilmeyen ve hoş görülmeyen şey demektir. Din deyiminde, yasaklığı sabit olmakla beraber, ona aykırı olarak da bir delil veya işaret mevcut olan şeydir.

2- Yapılmaması daha iyi ve sevabı olan, ancak yapılması azabı gerektirmeyen iş. İbadetlerle ilgili olarak mekruh söz konusu olunca, sevabın az olması kastedilir; o işin yapılmaması iyidir anlamına gelmez.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mekruh:

İslam dininde, dinî bakımdan yasaklanmadığı hâlde yapılmaması istenen.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Nüsha: 1- Birbirinin tıpkısı olan yazılı şeylerin her biri. 2- Gazete, dergi vb.nde sayı. 3- Benzer, aynı, kopya.

    Mushaf: 1. Kur'an-ı Kerim'in iki kapak arasına alınmış hâline verilen ad. Kuran-ı Kerim'in diğer adlarından birisi. 2. Sözlükte iki kapak arasında toplanmış sayfalar demektir. Terim olarak kitap haline getirilmiş olan Kur'anın özel adıdır. Kur'an-ı Kerim; Hz. Ebu Bekir zamanında Zeyd bin Sabit başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından kitap haline getirilmiştir. Kur'an-ı Kerim'in kitap haline getirilen ilk nüshasına Mushaf denir

    Abdu'l Bâki: Allah'ın bekasını gösterip fena-i külle erdiğinde onunla baki kıldığı kuldur.

    Ashabı Suffa: Fakir, kimsesiz, bekar olan, Arap kabilelerinden Müslüman olup Medine'ye göç eden ilim yapmak isteyenlerin Mescid-i Nebi'nin bitişiğinde yatılı olarak kalanlara suffe ehli, suffe ashabı denir.İlk yatılı okul. Peygamberimiz bizzat onların ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü