Eğitim Sitesi

Megaron Nedir? Megaron Hakkında Kısaca Bilgi

Megaron Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Megaron:

Erken Tunç çağında or-taya çıkmaya başlayan dikdörtgen ya da kare şeklinde bir tabana oturmuş iç mekan ile, bir ön dehlize sahip, iç mekanla bu dehlizi ayıran bir kapının yer aldığı, içinde bir ocak bulunan tavanı ahşap bir çatıyla örtülü yapı türüdür.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Megaron:

1- Prehistorik çağlardan itibaren Ege çevresinde uygulanmış, kısa tarafında giriş bölümü olan ön dehliz ve dikdörtgen bir odadan oluşan ev tipi. Yunan tapınağının prototipi.

2- Dikdörtgen planlı, etrafı surlarla çevrili yapılara verilen ad. İlk defa Akhalar döneminde yapılmıştır.

 

Sanat Terimi Olarak Megaron:

Önünde bir giriş bölümü, içinde yalnız bir odası, odanın ortasında da ocak bulunan taştan Yunan konutu. Bütün Yunan mimarlığına örnek olan ev biçimi.

 

İnşaat Terimi Olarak Megaron:

1. Miken ve Girit saray ya da evlerinde büyük, dikdörtgen hol veya erkeklere ayrılmış bölüm.

2. Önünde bir giriş bölümü, içinde bir odası, odanın ortasında bir ocak bulunan ve bütün Yunan mimarlığına örnek olan, taştan yapılmış eski Yunan konutu.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Lagaş: İlkçağ'da Mezopotamya'da kurulmuş bir Sümer kentidir. Kalıntıları arasında Akbabalar Sütunu ile bir çok tapınak ve binlerce çivi yazılı kil tablet bulunmuştur. Lagaş kralı Urgakina tarihteki ilk yazılı yasaları yapmıştır.

    Enderun: Osmanlı Devleti'nde saraylar da harem ve hazine dairelerinin bulunduğu yerdir. Burada yedi yıl süren eğitimde devşirmelere çeşitli beceriler kazandırılırdı. Enderun uzun süre Osmanlı Devleti'ne bürokrat, komutan ve sanatçı yetiştiren bir okul olmuştur.Üniversite ve Harp Okulu niteliğinde idi.

    Baskın: Ani saldırı.

    Antik Kültür: İlkçağ'da Yunanistan ve Roma'da yaratılan kültürlerin tümüdür. İlkçağ'ın en gelişmiş kültürü olan Antik Kültür Abbasiler zamanında, Arap-İslam Kültürü'nün gelişmesine katkıda bulunmuş ve Rönesans'ın temelini oluşturmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü