Eğitim Sitesi

Meclis-İ Vala Nedir? Meclis-İ Vala Hakkında Kısaca Bilgi

Meclis-İ Vala Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Meclis-İ Vala:

Meclis-i Valay-ı Ahkam-ı Adliye'nin kısa adıdır. 1837 yılında kurulmuştur. Halk ile hükümet arasındaki davalara bakardı. 1861 yılında yetkileri artırılarak üç daireye ayrılmıştır. 1867 yı-lında dağıtılarak yerine Şurayı Devlet oluşturulmuştur. Bu kurum da bugünkü Danıştay'a benzemektedir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kutsal İttifak: Papa'nın teşvikiyle Avrupa ülkeleri arasında kurulan ittifaklardır. Bu ittifakların çoğu Osmanlı Devleti'ne karşı oluşturulmuştur.

    Maginot (Majino) Hattı: Fransa'nın Almanya sınırı boyunca kurduğu tarihsel savunma hattıdır. Almanya'dan gelebilecek bir saldırıya karşı 1930'lu yıllarda yapıldı. Çok güçlü bir savunma hattı olmasına karşın Almanlar 1940 yılında bu hattı aşarak Fransa'yı işgal ettiler.

    Mabeyinci: Osmanlı Devleti'nde padişahın dışarıyla olan ilişkilerine bakan, onun buyruklarını ilgililere bildiren, kimi kişilerin dileklerini de padişaha ileten görevlidir.(Resmî unvan olarak ilk defa III. Selim zamanında kullanıldı).

    Kral Yolu: İlkçağda İranlıların ve Lidyalıların katkılarıyla yapılan, İran Körfezinden Ege Denizi kıyılarına kadar uzanan yaklaşık 2500 km uzunluğundaki ticaret yoludur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü