Eğitim Sitesi

Mecelle Nedir? Mecelle Hakkında Kısaca Bilgi

Mecelle Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mecelle:

1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur.

2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.

 

Hukuk Terimi Olarak Mecelle:

Kitap , Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mecelle:

Kitap. Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimat'tan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mecelle:

Medeni Kanundan önce özel hukuk ilişkilerini düzenleyen, Osmanlı Devleti zamanında yürürlükte bulunan ve Medeni Kanunun yürürlüğe girdiği 1926 yılında kalkan kanundur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Teslis (Üçleme): Hristiyan dininde, Tanrı'nın üç ayrı kişiden oluştuğunu, Tanrı, Hz. İsa ve Meryem'in özdeş olduğuna inanma.

    Halk Oylaması (Referandum): Oy verme hakkına sahip yurttaşların belirlenmiş bir konudaki tercihlerini ortaya çıkarmak için ülke çapında veya belli bir bölgede yapılan oylamadır.

    Irgat: İşçi, amele.

    Evkaf: Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü