Eğitim Sitesi

Mazgal Nedir? Mazgal Hakkında Kısaca Bilgi

Mazgal Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Mazgal:

Kale ya da sur duvarlarında yer alan, dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı ok vb. atmak için yapılmış, içe doğru gittikçe daralan küçük delik, pencere.

 

Tarih Terimi Olarak Mazgal:

Kale ya da sur duvarlarında bulunan, kaleye saldıranları gözetlemek, ok ve benzeri şeyler atmak için bırakılmış irili ufaklı pencere niteliğinde dişli aralıklardır.

 

İnşaat Terimi Olarak Mazgal:

1. Kale duvarlarında iç yanı geniş, dışyanı dar delik.

2. Kale korkuluğunda mazgal dişleri arasında kalan her boşluk.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Üslup: 1. Bir sanat yapıtının ya da yapıtlar grubunun, bir devrin, bir bölgenin veya bir ekolün ifade bakımından özellikleri. Bir sanatçının kendine özgü biçimlendirme ve tasarım anlayışı, tarzı. 2. Bir sanatçıya ya da bir çağa özgü teknik, renk, kompozisyon ya da biçimlendirme yolu.

    : Çıplak insanı konu alan resim ve heykel çalışması.

    Sebil: Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.

    Karkas: Ahşap, çelik ya da betondan iskelet yapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü