Eğitim Sitesi

Maveraünnehir Nedir? Maveraünnehir Hakkında Kısaca Bilgi

Maveraünnehir Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Maveraünnehir:

Aral Gölü'ne dökülen Seyhun ve Ceyhun ırmakları arasında kalan geniş ve verimli topraklar. "Iki nehir" arası anlamında kullanılır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Emir: 1- Bir toplumun, bir yerin beyi. İslâm ülkelerinde beylere ve prenslere verilen isim. 2- Türkçe'de "Bey" karşılığı kullanılan bir sözcüktür. Hz. Ömer zamanında Sasani Devleti'nin ülke yönetimi örnek alınarak İslam ülkesi emirliklere (illere) ayrılmıştı. Bu illerin başına da emir adı verilen komutan-valiler atanmıştır. Türk İslam Devletlerinde de bu uygulama devam etmiştir.

    Boy Birliği: 1. Ortak bir atadan türediklerine inanılan toplumsal ve ekonomik ilişkilerinde anaerkil, ataerkil anlayışı uygulayan geleneksel toplulukların, kabilelerin oluşturduğu federasyon. 2. Aynı soydan gelen kabilelerin birliğine verilen addır.

    Sağ Ulûfeciler: Sağ Ulûfeciler (Ulûfeciyân-ı Yemîn) Ulûfeciler, altıbölük halkı da denilen kapıkulu süvarilerinin orta bölüklerinin ya da sipah ve silâhdar bölükleri dışındaki dört bölük halkının ilk iki bölüğüdür (Özcan, 2012, s.126). Ulûfeciyân-ı yemîn ise, kapıkulu süvarisini teşkil eden altı bölüğün “Ulûfeciyân” adı verilen ikisinden birincisinin ismidir. İkincisine ise, “Ulûfeciyân-ı yesâr” denilmekteydi. Sağ ulûfeciler manasına gelmektedir. Bu ismi almaları, savaşlarda aldıkları pozisyon ve mevkiden ileri gelmektedir. Bu bölüğün görevi, Vezir-i azam ile devlet erkânını korumaktı. Diğer kapıkulu süvarilerinin olduğu gibi silahları bir pala ve bir mızrakla eyerlerinin başına asılı olan ve “gaddâre” ismi verilen bir kılıçtı (Pakalın, 1983c, s. 550). Yeşil bayrak ismi de verilen sağ ulûfeciler yüz yirmi bölüğe ayrılmışlardı. Savaş meydanında ve ordunun konakladığı yerde padişah sancağının sağında yer alırlardı. Devlet hazinesini beklemek de bunların görevleri arasındaydı. Bu bölükten dört kişi subaşı ismiyle bölük subaşılığına tayin olunurlardı. Mal ve para tahsili bu subaşılar tarafından yapılırdı ki, bunlara da “başbaki” ismi verilmekteydi.

    İki Meclisli Sistem: Yasama organının iki meclisten oluştuğu devlet sistemir. İngiliz parlamentosunda soylularla din adamlarının halktan ayrı toplanmaları isteğinden kaynaklanmıştır. Yasaların çıkarılmasının aceleye getirilmesinin ve denetimsiz demokrasinin sakıncalarına karşı bir güvence oluşturduğu ileri sürülür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü